Пирин текс инвестира над 1 млн. лв. във фотоволтаична централа

Снимка: БАТОК
Снимка: БАТОК

През изминалите 2 години гоцеделчевското текстилно предприятие "Пирин текс" инвестира над 1 млн. лева в изграждането фотоволтаична мрежова електроцентрала. Произведената от нея енергия ще бъде за собствени нужди и продажба на излишък. Това съобщиха от Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК), в която членува текстилната фабрика, съобщава Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК).

Съоръжението е с капацитет 1014.14 Kwp (пикова мощност) и е разположено върху покривите на производствените сгради. Първата фаза на проекта приключи през 2020 г., когато в експлоатация са пуснати два от блоковете с капацитет 645.24 kWp.

В процес на изграждане е третият блок, който по прогнози трябва да заработи до края на 2022 г. Очакванията са генерираната от централата електроенергия да покрива около 40%, с потенциал до 45%, от собственото електропотребление на фирмата. Прилаганият иновативен модел за “виртуален акумулатор” позволява генерираният в определени часови диапазони излишък да се използва от търговец на електрическа енергия, а в последствие отново да бъде възстановен към вътрешната мрежа на обекта. Това решение предоставя възможност за ползване на 100% от произведената електроенергия.

Проектът за изграждане на фотоволтаичната електроцентрала е част от дългосрочната инвестиционна програма на компанията и е в изпълнение на политиката към устойчиво развитие и зелена икономика.

От 1993 г. “Пирин текс” развива успешен бизнес в България, произвеждайки облекла за едни от най-известните световни модни марки. Предприятието е разположено в Гоце Делчев. Фирмата е дъщерно дружество на германската Rollmann and Partner Fashion Management GmbH. С персонал от над 1000 работници и служители “Пирин текс” е един от най-големите производители на облекло в бранша.

 
Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини