Бизнесът в Петрич се задъхва за кадри, иска училищата да готвят специалисти

Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Петрич

Недостигът на кадри за местния бизнес събра на спешна среща представители на различни браншове, на Община Петрич и директори на професионални гимназии и средни училища.

Бизнесът беше представен от собственици на предприятия и фирми за металообработване, обувната и шевната промишленост, ресторантьорския бранш, електротехника, дървообработване, месопреработване – почти всеки сектор на икономиката. Участниците бяха единодушни, че трябва да се работи за подготовката на кадри в професионалните и средни училища, необходими за дейността на местния бизнес. Недостиг на специалисти има във всеки един бранш, отчетоха работодателите. В тази връзка е и предложението за бъдещо по-тясно сътрудничество с училищата, които подготвят специалисти след завършено средно образование, за да бъде план-приемът съобразен с търсенето на местния пазар на труда. Това ще се случи още от следващата учебна година.

Обсъдена беше и работещата формула на дуалното образование (теоретична подготовка и задължителен стаж в предприятие за придобиване на практически опит), застъпено към този момент в СУ „Антон Попов“ за учениците, обучавани по професия „Оператор в производството на облекло“. Практиките им се провеждат на място в предприятие, в чиято дейност има такъв профил.

Последните две години от средното образование обучението на учениците е в по-голямата си част практическо. Бизнесът в община Петрич предстои да изготви списъци на специалистите, които се търсят. Участниците подкрепиха и идеята още от тази учебна година част от часовете по технически дисциплини на учениците от основния етап на образование да се провеждат на място в предприятията на територията на община Петрич.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини