Александър Дюма: За всяко зло има два цяра: времето и мълчанието

Александър Дюма
Александър Дюма

Александър Дюма е един от най-известните световни писатели в историята – Александър Дюма.

Написал е близо 650 произведения, като безспорно най-известните сред тях са „Тримата мускетари“, „Кралица Марго“ и „Граф Монте Кристо“.

Дюма е роден на 24 юли 1802 г. във Виле-Котре. Баща му Тома Дюма е незаконен син на маркиз и чернокожа слугиня. Заради африканския си произход, младият Александър често е бил обект на обиди и шеги от страна на останалите.

Той е убеден от рано, че ще завоюва Париж и света с перото си и не след дълго късметът му се усмихва.

Във френската столица младежът първо работи като писар при един нотариус, но скоро успява да се нагласи на доста  перспективна служба – в канцеларията на Орлеанския херцог, бъдещия крал Луи Филип.

Литературният успех идва твърде бързо. Благодарение на подкрепата на Орлеанския херцог е поставената пиесата му „Анри III и дворът му“, която веднага жъне успех. Дюма става едно от известните имена на младото поколение на романтиците. За по-малко от 17 месеца на сцената излизат негови 7 пиеси.

Той обаче напуска сценичното изкуство, за да открие новите си страсти – новела и роман – жанрът, който ще го превърне в един от най-четените, превеждани и филмирани в света френски автори.

През 1846 г. някогашният автор на пиеси се сдобива със собствен театър в Париж, където са поставяни Гьоте, Шекспир, Кардерон, Шилер и др. „Историческият театър“ обаче фалира през 1850 г., както се случва и с много други начинания на твореца. Заради разорението си той е принуден да продаде на търг любимия си замък.

През 1870 г. писателят се разорява за пореден път и отива да живее при сина си – Александър Дюма-син. Същата година, през септември, той получава инсулт, който води до полупарализа.

Умира на 5 декември 1870 г. в почти пълна нищета.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини