Владимир Маяковски: Словото - пълководец на човешката сила

Владимир Маяковски
Владимир Маяковски

Владимир Маяковски е сред най-талантливите поети на Русия в началото на миналия век. Роден е в днешна Грузия на 19 юли 1893 година. След смъртта на бащата, лесничей, семейството се мести в Москва. Там постъпва в болшевишката фракция на Руската социалдемократическа партия. През 1909 година е арестуван за подривна дейност. Любопитно е, че Маяковски прописва поезия точно в затвора.

През 1911 г. започва да учи в Московското училище по живопис, скулптура и архитектура. През 1912 г. влиза в групата на кубофутуристите – изявите му с тях водят до изключване от училището. По това време се сближава с критика Осип Брик, става любовник на жена му Лиля Брик и тримата живеят заедно от 1918 до 1925 година. След Октомврийската революция през 1917 г. става изтъкнат представител на социалистическата литература, публикува, пътува, издава литературни списания. В стиховете му има много страст и енергия.

Един от най-ярките представители на футуризма, течение в литературата, в чиято основа са символизмът и натурализмът.  В тези разделни времена, 20-те години на 20-и век, Маяковски пише възхвала на съветския паспорт. Талантът му обслужва утопията, която се изражда в безогледен терор. Той е стилистът на дяволския пир, който помага на диктатурата да звучи авангардно. Но репресиите поразяват близкото му обкръжение. Приятелят му Бурлюк емигрира, депресивният Есенин се самоубива.

Самият Маяковски е като един самотен волнодумец в страната на терора. „Това, което се случва наоколо, е нетърпимо, трябва да направим нещо”,- въздиша угнетеният Владимир в квартирата на кинорежисьора Довженко на 12 април 1930. Два дни по-късно се самоубива, а е едва на 36 години. Маяковски обаче остава да живее чрез стиховете си.

Вижте негови мисли и стихотворението му „Нощ”:

Изкуството не е огледало, което да отразява света, а чук, който да му даде форма.

Ей, вие! Небеса! Свалете шапка! Аз ида! Глухо. Вселената спи, подпряла на лапа главата звездна, огромноуха.

Словото - пълководец на човешката сила.

Войната е едно от величайшите кощунства над човека и природата.

Халтурата, разбира се винаги е безпринципна, тя създава безразлично отношение към темата - трудно се избягва.

Интелигенцията - това е обидна дума.

Театърът не е отразяващо стъкло, а увеличаващо стъкло.

“Нощ”

Белият и пурпурният — смачкани напосоки,
в зеления насипаха шепа дукати,
а в черните длани на прозорци високи
раздадоха запалени жълти карти.

За площади и булеварди не бе странно
да видят на зданията сини тоги.
Огньове венчаваха с пръстени от рани
глезените на бягащи дългоноги.

Тълпата — нашарена гъвкава котка –
се виеше, помамена от вратите;
всеки сякаш искаше да прикотка
отломъци смях от грамади стрити.

А аз пък, почувствал зовящите лапи
на дрехите, с усмивка ги попогалих,
с тенекия ги сплаших и със смях на арапи,
по челата разцъфтели от папагали.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини