Църквата в Никуден става вековна на Илинден, полагат капсула с послание до храма

Снимка: Стоян Петков
Снимка: Стоян Петков

Навръх Илинден църквата „Свети пророк Илия” в село Никудин, община Струмяни, става точно на 100 години. Утре се навършват 100 години от освещаването на храма. За вековния юбилей ще има различни инициативи.

В навечерието на празника в местността Сринец бе издигнат 5-метров метален православен кръст, който ще бъде осветен на 20 юли от 15:00 часа. В храма ще се проведе тържествена литургия. След това ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве на миряните. Специално изработено послание към идните поколения ще бъде запечатано в капсула и положено до входа на църквата.

Празничните прояви в село Никудин ще продължат и в събота - 23 юли, тогава е  традиционният Илинденски събор.

„От 18:00 ч. в храм „Св. пророк Илия“ празничната служба ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. От 20:00 ч. започва и богатата празнична програма”, каза кметският наместник Николай Златков.

На сцената ще се изявят Общински духов оркестър – Сандански, Общински танцов състав „Празник“ и Оркестър „Веселие”. Специален гост на вечерта ще бъде обичаният от всички изпълнител на македонски песни – Володя Стоянов.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини