Хемингуей: Всичко истински лошо започва с нещо съвсем невинно

Ърнест Хемингуей
Ърнест Хемингуей

Ърнест Хемингуей е сред най-големите писатели за всички времена. Авантюрист, талант, бохем, любител на морето, оръжията и жените. Роден е на 21 юли 1899 г. Имал е ранима и фина душа, но компенсирал и прикривал това с остър език и ексцентрично поведение. Той е част от така нареченото “изгубено поколение” – група от американски бележити литератори, които живеят в Париж и други европейски страни в периода от края на Първата световна война до Голямата депресия.

Животът му е низ от трудности. Сред тях са две катастрофи с кола, две със самолет, падал е с кон, нападал го е лъв и го е хапала акула. Имал е мозъчни сътресения, малария, фрактура на черепа, смачкан прешлен и още куп болести. Автор е на “Старецът и морето”, “Сбогом на оръжията”. Носител е на Нобелова награда за литература (1954 г.) и награда “Пулицър” през 1953 г.

По време на Първата световна война Хемингуей се записва доброволец и става шофьор на линейка в Италия. На 8 юли 1918 г. е ранен в крака от експлозия на мина при Фосалта ди Пиаве. Два пъти е награден за храброст от италианското правителство, защото въпреки болката, успява да спаси един италиански войник.

В края на 40-те Хемингуей започва да страда от високо кръвно налягане. Сам учи сина си Патрик да пие, когато детето е едва 12-годишно. След седмици на тежко пиене в Испания, Хемингуей отива на лекар, който установява чернодробна цироза. След дълги години на депресия, на днешната дата през 1961 г. се самоубива.

Ето негови интересни мисли:

“Добрите хора могат да почувстват красотата, имат смелостта да рискуват и силата да говорят истината. И именно тези положителни качества ги правят много уязвими. Именно затова добрите хора често са разрушени отвътре”.

“Умните хора много рядко са щастливи”.

“Реалността е илюзия, породена от липсата на алкохол”.

“Всичко, което е далече от морето, е провинция”.

“Обичам да слушам. Слушайки внимателно, научавам много. Много хора никога не слушат”.

“Винаги прави трезвен това, което си обещал да направиш пиян. Това ще те научи да си държиш устата затворена”.

“Хубаво е да имаш пред себе си крайна цел на пътуването, но пътуването има значение, не краят”.

“Пътешествай само с тези, които обичаш”.

“Не съдете за хората само по техните приятели. Не забравяйте, че приятелите на Юда са били безупречни”.

“С възрастта хората не поумняват. Те стават по-внимателни”.

“Всичко истински лошо започва с нещо съвсем невинно”.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини