Румен Радев обяви служебното правителство, нови министри на икономиката, финансите и транспорта

Румен Радев обяви служебното правителство, нови министри на икономиката, финансите и транспорта

Президентът Румен Радев обяви състава на новото служебно правителство. По-рано имената на министрите бяха публикувани в „Държавен вестник”.

Ето състава на служебния кабинет:

Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Спасов Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Илиев Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Иванов Белчев за служебен министър на финансите;

Георги Великов Панайотов за служебен министър на отбраната;

Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването;

Виолета Колева Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката;

Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи;

Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието;

Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата;

Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Владимиров Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Тодорова Везиева за служебен министър на икономиката;

Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма;

Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта.

При обявяването на състава на Министерския съвет Радев благодари на служебните министри за усилията, положени през изминалите два месеца. 

„Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, в които носехме отговорност за управлението на България. През този период служебното правителство проведе честни избори - за първи път - с машинен вот. Разкри тежкото наследство, разруха в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти. Сезира прокуратурата по установените злоупотреби и задвижи контролните системи на държавата. Постигнат беше рекорден икономически ръст и исторически ниска безработица. Правителството актуализира бюджета и пенсиите. Реформата в ТЕЛК прекрати унижението над хиляди български граждани. Усъвършенства се Планът за устойчивост. Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие. Спряхме изгарянето на вредни отпадъци. Служебното правителство овладя кризата в енергетиката, овладя хаоса около кризата COVID-19", каза Радев в обръщението си към министрите. И изрази мнение, че именно те са върнали част от доверието на българите в институциите.

"За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланието на обществото. НС не успя да излъчи редовно правителство в условие на криза. За първи път в историята си България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго. Върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, застой, корупция и некомпетентност в различни области. Знам, че правителство без парламент няма капацитет да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака. Затова очаквам от вас да продължавате с разумни стъпки до следващите поредни избори", каза още Радев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини