Антъни Куин: На сцената трябва да откриеш истината дори ако трябва да изгубиш публиката!

Антъни Куин: На сцената трябва да откриеш истината дори ако трябва да изгубиш публиката!

Антъни Куин, незабравимият актьор, изиграл Зорба гъркът, е роден на 21 април 1915 година. Американецът, който е с мексикански произход, е и продуцент, писател и художник. Емблематична е играта му и във филмите „Пътят”, „Лорънс Арабски”, „Лъвът на пустинята”. Има две награди „Оскар” за най-добра поддържаща роля. В младежките си години Куин се боксира професионално за пари; по-късно изучава изкуство и архитектура при Франк Лойд Райт. Интересът му към изобразителното изкуство се запазва през годините, като той продължава да се занимава с рисуване, както и с колекционерство на модерно изкуство.

Антъни Куин поставя началото на актьорската си кариера през 1936 г., когато участва в пиесата „Чисти легла“. След тази изява режисьорите и продуцентите от Холивуд забелязват младия актьор. Режисьорът Сесил Демил дава обява във вестника, че търси индианци за филма „Човекът от равнината“. Ролята е малка, но на снимачната площадка Антъни Куин се запозава с дъщерята на Демил - Катрин, и се жени за нея през 1937 г. До 1947 г. Куин изиграва второстепенни роли (обикновено на злодеи от етнически произход - индианци, хавайски вождове, филипински революционери, китайски наемници и арабски шейхове) в над 50 филма.

Той се връща на Бродуей, където играе Стенли Ковалски в пиесата „Трамвай Желание”. В началото на 50-те години на миналия век Куин отново се връща в Холивуд. Големият му пробив идва през 1952 г. с участието му във филма на Елия Казан - „Вива, Сапата!“ (Viva Zapata!), където играе редом с Марлон Брандо. Куин получава „Оскар” за най-добра поддържаща роля за ролята си на брата на Сапата, с което става първият американец от мексикански произход - носител на наградата. В следващите години участва в няколко италиански филма. През 1983 г. отново се въплъщава в образа на Зорба Гърка за 362 представления на Бродуей, в музикалната адаптация на филма – „Зорба“. Продължава да работи и през 90-те години на 20 век и за киното, и за телевизията. Отива си от този свят преди 20 години - на днешната дата 2001 година.

Ето някои интересни мисли на Антъни Куин:

Харесвам скулптурите повече от рисуването. При тях имаш повече свобода.

Изгубих баща си, когато бях на 10 години и винаги търсех баща. Той ми липсваше страшно много.

Обичам сцената.

На сцената трябва да откриеш истината дори ако трябва да изгубиш публиката.

В Европа един актьор е артист. В Холивуд - ако не работи, е скитник.

Никой родител не е тук завинаги. Както и аз няма да бъда.

Тринадесет деца - тринадесет! И ги обичам - обичам ги всичките. Смятам, че съм бил добър баща на всички от тях.

Е, трябва да имаш и хляб, за да живееш.

Художникът оставя следа. И аз тъкмо поставих две статуи на Роуд Айлънд, по които работя. Смятам, че това ще остави следа по-дълга от мен.

Живял съм във вихрушка от образи, но ще си отида в застинала рамка.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини