СЗО: Ваксините срещу ковид не са опасни за бременните жени

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Ваксините срещу коронавируса са безопасни за бременни. Това обяви Световната здравна организация. Експертите й най-после дадоха становище по въпроса, вълнуващ жените по целия свят, които очакват или планират дете.

Повечето от препаратите са РНК ваксини. Те вкарват синтетична РНК, която кара клетките да изграждат протеини срещу патогените и така се стимулира имунната система, съобщи бТВ.

Специалистите добавят, че ако бременни са изложени на висок риск от зараза с коронавирус, могат да се ваксинират, ако желаят.

"В момента имаме много малко информация, за да оценим безопасността на тези ваксини и бременността. Въпреки това, на базата на това, което знаем за видовете налични ваксини, много от тях са РНК препарати, няма конкретни причини да се съмняваме в сигурността им при ваксиниране на бременни жени", обясни д-р Йозге Тункалп от СЗО.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини