Протестиращите в Балтимор събориха статуя на Христофор Колумб

Протестиращите в Балтимор събориха статуя на Христофор Колумб

Потестиращите в американския град Балтимор събориха статуя на Христофор Колумб, предава "Фокус", цитирайки AFP.

Статуи на фигури, свързани с колониализма и робството, биват сваляни от техните пиедестали в Съединените щати и по света, след като протестите на Black Lives Matter започнаха като отговор на убийството на Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис през май.

Кадри, публикувани от Baltimor Sun, показаха протестиращи, използващи въжета, за да свалят статуята на Колумб, който достигна до Америка през 1492 г. и го хвърлиха в пристанището.

Дълго приветстван като т. нар. Откривател на "Новия свят", Колумб се смята от мнозина, че е предизвикал години на геноцид срещу местното население в Америка. Той бива критикуван наравно с генералите от Конфедерацията, защитавали Американския Юг.

Президентът Доналд Тръмп по-рано спомена мореплавателя в речта си по случай националния празник 4 юли, когато американците отбелязват обявяването на независимост през 1776 г. от Великобритания.

"Заедно ще се борим за американската мечта и ще я защитаваме, пазим и съхраняваме американския начин на живот, започнал през 1492 г., когато Колумб откри Америка", каза той в обръщение, в което се противопостави на протестиращите, изискващи расова справедливост.

„Никога няма да позволим на ядосана тълпа да ни събори статуите, да заличи историята ни, да индоктринира децата ни“, допълни Тръмп.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини