Цените на храните в Благоевград полетяха нагоре, прокуратурата нареди проверка

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Окръжна прокуратура – Благоевград възложи на контролни органи на местно ниво - Районна здравна инспекция, Комисия за защита на потребителите, Областна дирекция по безопасност на храните, както и на Областна дирекция на МВР гр. Благоевград, извършване на съвместни проверки. Целта е предприемане на мерки за недопускане на продажба на лекарствени и хранителни продукти на цени, многократно превишаващи утвърдените и регистрирани такива.

Съответните органи трябва да осъществят засилена контролна дейност в насока установяване и санкциониране на търговия с лекарствени продукти без разрешение, продажбата им на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и предлагане и продажба на такива чрез сключване на договори за продажба на разстояние. Специално внимание следва да бъде обърнато на спазването на законовите разпоредби за коректното етикиране на храните с посочване на обявената цена, както и относно предлагането само на безопасни храни и услуги. Разпоредено е извършване на проверки на търговски обекти и следене на предлагането на храни по начин, незастрашаващ общественото здраве.

В същото време за никого не е тайна, че цените на храните в Благоевград тръгнаха рязко нагоре заради масовата психоза от въведеното извънредно положение. Най-осезаемо е поскъпването на зеленчуците. Продавачи обясняват, че само за последните два дни рекорден скок има в цените на лимоните. Те се смятат за естествени имуностимуланти и клиентите ги купуват заради страха от коронавирус. Ако доскоро лимоните се продаваха за 2,80 лв. килото, сега килограмът се предлага за 6 лева. С лев-два поскъпнаха и доматите и краставиците, а марулите на повечето места прехвърлиха цена от 1 лева за бройка.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини