Тереза Мей ще подаде оставка на 7 юни

Снимка: OFF News.bg
Снимка: OFF News.bg

Със сълзи на очи министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка като председател на Консервативната партия на 7 юни. В резултат на това ще трябва да бъде избран нов лидер на партията, който ще застане начело и на съюза. 

"През 2016 г. дадохме избор на британските граждани. В условията на демокрация, ако дадеш избор на хората, имаш дълг да приложиш решението им. Направих най-доброто, което можах, за да убедя депутатите да подкрепят сделката, която предложих. За съжаление, не успях. Опитах три пъти. Сега е ясно, че е най-добре нов премиер да оглави това усилие", обяви оставката си Мей.

Тя направи кратък обзор на управлението си и очерта рамка за напускането си и предстоящото избиране и назначаване на нов министър-председател.

"Скоро ще напусна позицията, чието изпълнение бе честта на живота ми. Втората жена премиер, но със сигурност не последната. Правя го без никакви лоши чувства, а с огромна благодарност, защото имах възможността да служа на страната, която обичам", завърши Мей с развълнуван глас и сълзи на очи. 

Решението идва след среща със сър Греъм Брейди, председател на парламентарната група на консерваторите. Нейната оставка ще бъде официално подадена на 7 юни. Процесът по избор на нов министър-председател ще започне седмицата след това.

Мей се оттегля най-вече заради бунта в кабинета около плана ѝ за Брекзит след като министрите от кабинета се присъединиха към бунта на торите за предложението ѝ да улесни възможността за втори референдум.

Преди 2 дни още един министър - Андреа Лийдсъм - подаде оставка, ставайки 36-ият член на кабинета "Мей", който си тръгва от правителството. 

Източник: offnews.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини