Експерт:Сключвайте разсрочена Гражданска отговорност, ще има още фалити

Снимка: Economic.bg
Снимка: Economic.bg

Казусът с фалиралия кипърски застраховател „Олимпик” много прилича на КТБ. Ако можем да използваме думата „схема”, мисля че е планирано какво ще се случи. Много пропуски има в този казус – особено на Комисията за финансов надзор (КФН) и ако бъдем честни, там някъде и заровено кучето. Това коментира Васил Кендов, финансист, председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги пред агенция БГНЕС.

Слушах много от интервютата на бившия вече зам.-председател на КФН Ралица Агайн, която е права като казва, че нямат достатъчно правомощия да вземе навреме мерки. Едно нещо е ясно - понеже обвиняват КФН, че са спали през целия този период. Ами, не може да се каже, че са го проспали, защото още през май излязоха с прессъобщение, че „Олимпик” има проблеми и забраниха издаването на нови полици. Всеки в застрахователния бранш го знаеше. Т.е. КФН знае, че ще стане нещо. Защо и какви мерки можеше да се вземат, това е вече съвсем друг въпрос.  

Едно от решенията е да излязат и да кажат официално на хората, а не само на страницата си. Просто КФН трябваше да каже ясно: „има проблем с тази компания и ние не можем да влияем, ако искате правете си застраховките там, но ако нещо се случи, няма да бъдат покрити от Гаранционния фонд”.  

Ясно е, че тази реакция ще повлияе на пазара, но нали КФН трябва да защитава и българските граждани, а не само да спазва европейското законодателство, на базата на което „Олимпик” работи у нас.  

Друго, което знам със сигурност, е че са отчислявани вноски от всяка полица в нашия Гаранционен фонд. На базата на какво са събирани тези вноски, след като казваме, че „Олимпик” не е подвластен на нашето законодателство. Събраната сума във фонда е 16 млн. лева. Парите са събрани за годините, през които е оперирал на нашия пазар.  

Слушам, че ощетените близо 200 000 души ще получат обезщетение от Гаранционния фонд, а впоследствие държавата ще получи парите си от кипърския. Не мисля, че това ще стане толкова лесно, едно дело по несъстоятелност няма да приключи за два месеца, особено в Кипър, ще се точи с години. Всички ощетени не могат да чакат развоя на делото, а трябва час по-скоро да направят нова „Гражданска отговорност”, за да нямат проблеми с полицията.  

 Второто, което бих посъветвал хората, е да отидат и да си направят застраховка на друго място.  Третото е да се направи застраховка на разсрочено плащане. Усилено се говори в бранша, че се очакват още фалити на застрахователни компании. Голяма грешка ще бъде, ако някой тръгне в момента сам да си търси правата. Ще бъде една пирова победа - ще спечели 200-250 лева, а ще плати 1000-1500 лева за адвокати по дела с неясен край.  

Казусът „Олимпик” показва, че трябва да се направи цялостна ревизия как работи застрахователният пазар в България.

 

Васил Кендов, финансист, председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги.

Коментарът е даден за агенция БГНЕС

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини