Изборите минаха, плакатите обаче остават

Изборите минаха, плакатите обаче остават
Снимки: Илинден Прес

Заедно с хората!

Стабилна България в сигурна Европа!

За достойна България в мирна Европа!

Възраждаме България!

Да върнем здравия разум!  

Величие за Българи!

Всички тези призиви звучат познато. Те бяха част от предизборната кампания на партии и коалиции за Народно събрание и Европейски парламент. Цял месец слушахме и виждахме тези и много други слогани на участниците във вота на 9 юни. Минаха точно 10 дни от датата на вота, а партиите, коалициите, местните коалиции, инициативните комитети следваше да премахнат поставените от тях агитационни материали до 16 юни, в седемдневен срок след изборите.

Кметове на общини в Пиринско започнаха да напомнят за премахването на плакатите. Засега само напомнят. Истината е, че този 7-дневен срок е твърде кратък. Та спечелилите още не са се нарадвали, а загубилите още не са се освестили от неуспеха. Така че е време да се направят някакви промени в Изборния закон, тъй като сега много от нещата са просто пожелателни и не се случват. И проблемът не е само в този седемдневен срок, а и в липсата на адекватни, а на места в страната – в липсата на каквито и да е санкции за нарушителите, които със своите агитационни материали и загрозяват, и замърсяват населените места.

Защото на повечето места си стоят непокътнати предизборните плакати. На практика те са и следизборни, защото някои от тях оцеляват с години. И продължават да ни гледат кандидат-депутати, а под тях са обещанията им към обществото. Те са по автобусни спирки, по жилищни сгради, по електрически стълбове, по електрически табла, по витрини на магазини. Даже и по контейнери за боклук в Благоевград са усмихнатите лица на тези, които се състезаваха за влизане в 50-ото Народно събрание. Гледка, която не е много лицеприятна, но е факт. Изборите вече са зад гърба ни, но резултатите от плакатната война продължават да са пред нашите погледи. Тук-там са понакъсани, но това е дело на някои, който е решил да си разнообрази ежедневието, а не на целенасочена работа на партиите да изчистят след себе си.

Стара практика е у нас повечето плакати да си останат непипнати и да разчитаме на времето да изтрие спомена за тях. Често се налага общинските фирми по чистотата или частните такива, които отговарят за хигиената в общините, да мобилизират работниците си, които да търкат и свалят агитационните партийни материали. Разбира се, във всяка една Община си има Наредба, която предвижда и санкции за непочистени плакати. Но и това сякаш не стряска партиите и не ги дисциплинира. Те с огромен ентусиазъм разлепват агитматериалите си, но този ентусиазъм се изпарява, когато трябва да ги премахнат.

Глобите, поне на хартия, почват от 100 лева за физическо лице и стигат до над 10 000 лева за юридическо лице. Има Общини в страната, които имат интересна практика – искат депозит /например 500 лева/ от всяка партия преди изборите. Ако въпросната партия не си почисти плакатите в законоустановения срок, то депозитът остава в общинската хазна.

Това е добър начин да се размърдат партийните централи и да си довършат работата и след изборите по отношение на разлепените плакати по гладове, села и паланки.

Но няма ли съзнание и желание, няма да се получи. Само с глоби не става, доказано е във времето. Партиите и след тези избори не ни опровергаха. Поне не и в законоустановения срок. Но и утре е ден...

                                         Плакати-Блг-2024

 

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини