Новият Общински съвет в Благоевград - много партии, малко експертиза

Новият Общински съвет в Благоевград - много партии, малко експертиза

Няколко дни ни делят от балотажа, но темата за предстоящия двубой в Благоевград бе изместена от нещо друго, което разбуни духовете в града. Списъкът с имената на новите общински съветници стресна всички – и опитните изборни експерти, които редяха листите, и редовите граждани, които вече похарчиха 50-те лева, взети, за да задраскат определено квадратче в бюлетината.

Вече на всички е ясно, че корпоративният и купен вот взема застрашителни размери не само в малките населени места, но и в големите градове, какъвто е Благоевград. И още по-неприятно е, че това е непоправимо, защото няма връщане назад и тези, които всички ние изпратихме в зала „22 септември“, ще определят бъдещето ни през следващите четири години.

В местния парламент влизат представители на 16 политически партии и коалиции и областният център вече бе посочен от социолозите като негативен пример, защото истинското партийно представителство опасно намалява. Да, вотът за общински съвет често е мажоритарен, но това е аргумент само когато зад банките ще седнат уважавани и доказани в своята професия хора.

Има ли в новия общински съвет такива хора? Със сигурност. В този местен парламент отново ще заседават съветници с дългогодишен опит, които познават в детайли местното самоуправление и знаят за какво става въпрос. Но и мнозина не успяха да прекрачат бариерата. Непонятно и срамно е за всички нас, че една сравнително неизвестна жена с неизвестна професия има повече преференции и измества един уважаван и доказан хирург като д-р Владимир Таковски, който 30 години спасява животи.

В новия местен парламент се очертава да няма или да е съвсем символично представителство на редица уважавани гилдии – учителската, лекарската… Няма архитекти, няма инженери, няма представители на културата и гражданския сектор.

За сметка на това зад банките ще седнат малко познати за обществото хора – жени на мъжете си, мъже на жените си, които нямат и необходимата експертиза. Това е вторият проблем, който се очертава в работата на Общинския съвет. Повече от половината местни парламентаристи вече имат поне по един мандат зад гърба си. Новите бранители на гражданския интерес обаче едва ли са чували за Закона за местното самоуправление и местната администрация. През цялата предизборна кампания кандидатите за съветници, които предложиха управленска програма и обещаха да се борят за конкретни каузи, се брояха на пръсти. И по ирония на съдбата нито един от тях не премина бариерата.

На тяхно място влязоха хора, които никой никога не е чувал, които никога не са заявили нито една обществена позиция.

Другата тревожна тенденция е опасното излиняване на политическото представителство. Тук не става въпрос за хора, които влизат от системните партии, а за тези, които само използват регистрацията на определени партии, за да се домогнат до Общинския съвет. Те нямат нищо общо със съответната партийна идеология.

Представителите на системните партии пък губят все повече доверие на местните избори, защото техните формации отдавна са далече от дневния ред на хората и от ангажираността си в решаването на проблемите им. Така те получават все по-малка легитимност за сметка на корпоративния и купен вот, за който всеки говори и знае, но който полиция и прокуратура не го лови.

На тези избори най-много гласове получи листата на ВМРО-БНД, чиято организация тук отдавна е в зимен сън. Преди дни активист на същата партия, къде на шега, къде на сериозно, възкликна: Добре, че е ВМРО, иначе ДПС щеше да е първа политическа сила“. Звучи като шега, но всъщност е тъжно, защото много скоро същият този войвода ще разбере, че това не е успех на ВМРО.

Който и да стане кмет, ще му е много трудно да моделира сглобка с този шарен и фрагментиран Общински съвет. Как ще прави своя политика, това не е ясно при този състав на местния парламент. Сигурно е, че сглобката, ако бъде постигната, ще скърца шумно в следващите четири години и дано това не е за сметка на благоевградчани. Освен ако кметът не отстъпи крачка назад и не започне да играе по свирката на съветниците.

В последните години този орган на местното самоуправление се ползва с все по-малко доверие. Този Общински съвет няма да направи изключение, макар че ни се иска съветниците да ни опровергаят. Със сигурност и в новия парламент има сериозни и отговорни хора. Надеждата е, че те ще имат думата през следващите четири години. Прз това време всеки ще има възможност да се докаже, да опровергае настоящите обществени нагласи и да убеди всички, че заслужава да бъде общински съветник.

 

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини