Везната на Темида да мери и телесната повреда, и душевната травма

Везната на Темида да мери и телесната повреда, и душевната травма
Снимка: iStock

Да вдигнеш 400 пъти ръката си, за да... нараниш с макетно ножче приятелката си. Да нарежеш ръцете, краката, гърдите й. Да обръснеш главата й. Да счупиш носа й. Да „затвориш” едното й око с ударите си.   

Да не трепнеш нито веднъж, докато обезобразяваш едно сковано от ужак и страх 18-годишно момиче. Що за човек трябва да си? Човек ли си въобще?

Е, според съда всичко е нормална човешка постъпка, която даже не води до това извършителят да остане в ареста. Задържали изверга за 72 часа, после го пуснали на свобода. С железния магистратски аргумент - нанесената телесна повреда е лека! С това решение се хвърля директно в коша за боклук приетия съвсем наскоро Закон за защита от домашно насилие. Как пък не си зададе съдията 1-2 простички въпроса: Как се чувства жертвата, на която правят 1,2,3,400 разреза с макетно ножче? Как се лекува такава душевна травма?

Или пък да беше прочел народната приказка „Мечката и лошата дума”и поуката от нея – физическата рана заздравява и се забравя, но лошата дума - никога.

В ужасния случай с нарязаното с макетно ножче момиче има нещо, което е много по-страшно от физическите наранявания, които по чудо не са се окозали фатални за живота й. Душевната травма в това младо тяло е тежка, много тежка. Тя ще остане задълго, може би завинаги. Как се лекува тази рана на душата? И защо не се измерва от прокуратурата, а се постановява решение само на базата на телесната травма?! Сигурно е, че случилото ще остави отпечатък в сънанието на момичето. То може и да не успее да се отърве изцяло от преживения кошмар.

Депутатът от ПП-ДБ Христо Петров - Ицо Хазарта, коментира случая обезобразената с макетно ножче жена: „Тази гадост е окачествена като лека телесна повреда. Може би тези, от които зависи и постановяват такива решения, преживеят нещо подобно, биха разсъждавали по друг начин. Срам ме е да говоря за това”. Срамно си е.

Та затова е добре на везната на Темида да се поставя всичко – и телесната травма, и душевната болка. Защото физическата рана все някога ще заздравее, но наранената душа може да остане за цял живот.

Ясно е, че домашното насилие е сред най-сериозните проблеми на обществото ни. Кое е това, което ни превръща в жертви или насилници?

Когато един човек упражнява физическо насилие, целта му не е само да посини окото на партньора си или да му нарежеш лицето с макетно ножче 400 пъти. А по този начин да го обезсили, да го подчини, да вземе контрола над него, за да може да задоволи своята несъзнавана потребност за надмощие и значимост. Всичко започва като някаква уж дребна забележка към човека, който е набелязан за жертва. По този начин насилникът навлиза в личното пространство на другия, първо му слага ограничения, а постепенно го подчинява. Най-напред това се случва с думи – обиди и заплахи. Следва психическото насилие. Когато и това не помага, се стига до физическата агресия.

Истината е, че проявите на насилие са предизвикани от собствените страдания на човека, който упражнява насилие. В него има някаква стара травма, която го прави по-късно насилник. В това да удариш някого, да го обидиш и унизиш, да го подиграеш, да го насилиш сексуално няма сила и могъщество. Има само слабост и безсилие. За да се чувстваш значим, намираш някой по-слаб от теб – най-често това са жената и децата.

Какво пък ни превръща в жертви? Понякога това е липсата на самооценка, някои хора са добри, но са уязвими и са подходящ обект за насилниците. Някои стават жертви заради своите авторитети, които са имали като деца – най-често това са родителите.

Когато един човек допуска насилие спрямо себе си, той също задоволява своята несъзнавана потребност да бъде винаги в услуга на другите. Да смята, че те имат право да постъпват така, защото някъде е сгрешил в поведението си спрямо тях. Чувства се виновен, вменява му се това чувство на вина от насилниците. И той е готов да поеме цялата отговорност за словесната и физическата агресия на партньора си. И да поеме в един момент 400 удара с макетно ножче...

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини