Кибиците на Благоевград - тези малки вселени, без които не можем

Кибиците на Благоевград - тези малки вселени, без които не можем
Снимка: ИлинденПрес

След края на изборите и началото на гадната юлска жега градът се поизпразни и някак влезе в обичайния си провинциално-меланхоличен ритъм. Малкото останали випаджии вече отпрашиха към морските курорти, за да попълнят личното си портфолио с нова порция щастливи снимки, а другите, които нямат този житейски късмет, също заминаха - на гурбет или просто на село.

Лятна скука обзе градската джунгла, в която обаче животът, монотонен и равен, продължава. Тук остана една многочислена група хора, която властва на воля и казва тежката си дума "кой кой е" в този град - местните кибици. Това са хората, които на пръв поглед са толкова незабележими, но на втори поглед се вижда, че те си имат своите правила, свой ритъм и своя вселена, от която никога не излизат.
А в Благоевград - кибици бол. Както и места, на които да се събират.

Едва ли има по-култово място за градските айляци от каравана "Фантастико". Тя е черешката на тортата, перла в короната и връх на сладоледа за старите джумалии. Идеалното място е и чисто географски - намира се в топ центъра на областния град, еднакво отдалечен и в същото време еднакво близко до всякакъв човешки поток. Тук винаги е пълно с народ, а кафето и бирата са на народни цени. Непретенциозната каравана закономерно се превърна в любимо място за раздумка на градските философи още от зората на демокрацията. Заведението не е спирало работа нито за миг, дори и в дните на най-страшна пандемия Фантастико беше остров на спокойствието и приютяваше на крак верните си клиенти.

Тук може да се срещнат най-типичните за Джумаята кибици. Те не са нито отворени, нито задръстени, но пък имат мнение по всеки един въпрос. И най-важното - не си дават зор за нищо, дори и да се преместят на съседната маса, ако слънцето много напече.

Всъщност на Фантастико човек може да открие най-симпатичните благоевградски айляци, напълно верни на средностатичстическия си начин на живот. Тукашните клиенти не се големеят, живеят скромно, но комфортно, и имат специално отношение към случващото се в града и държавата. Гражданската им позиция стига само до тук, но и това е нещо.

Култовата каравана отдавна се е превърнала в Ганковото кафене и в един малък парламент. Тук политката бистрят емблемите на Джумаята - Джапоно, Зо, Индианеца и още дузина знакови и достолепни граждани на Благоевград, на които думата винаги тежи като камък. Темите на тукашните клиенти са едни и същи - политика, спорт, култура и жегата. Но не остават безразлични и към женския чар. Заради стратегическото си място, караваната е идеалното място и за бройкане на градските хубавици.

Другото любимо място за местните айляци е заведение The White срещу Мол Ларго. Това е запазен терен за кибиците гъзари. Тук клиентелата го раздава по-тежко, вероятно защото седи на високи столове и маси. На предните редици неизменно седи Илийката с пура в ръка, който по цял ден от пъпа на града дебне интересни моменти за живи включвания. Тук може да се види и народният трубадур Стоян Джельов, който очаква своето завръщане в редиците на местната чиновническа администрация. Около тях се събират и други местни познавачи, които с охота могат да ви направят компания и да си побъбрят с вас за всичко.

На The White, което е сред най-оборотните и харесвани заведения в града, темите за разговор обаче не са ширпотреба. Тукашната клиентела говори по-малко, но с повече апломб. Моабетите се въртят около парите, бизнеса, големите планове и, разбира се, красивите жени. Те са мечтатели, които не губят надежда, че сега желаното утре може да стане реалност за тях.

Заведението е перфектно за онези, които искат да се полюбуват на градския хорски пейзаж. Оттук минава целият град и има в изобилие материал за клюкарстване. Идеално е и просто за зяпане.

Другото предпочитано място за градските нищоправещи джумалии са табаците, които напоследък се роят като гъби след дъжд и взеха прехраната на класическите заведения заради непретенциозността си и ниските цени на кафето, бирата и лимонадата. Пред тях винаги има правостоящи кибици, които, колкото повече стоят на крак, толкова повече им се услаждат кафето и раздумката.

Най-желаното място е табакът, който се намира срещу старото кино. Близо до таксиметровата пиаца, тук също е възлово и приятно място за наблюдение на човешкия поток. Но тукашните клиенти са сред най-мълчаливите кибици. Няма я характерната за другите места суматоха и хъс за приказки. Напротив, тук клиентите са от онези мълчаливи съзерцатели, които в жегите гледат как се движи пред уморените им очи животът на останалите.

Те дори не си говорят, но помежду им има една особена химия, която им помага да се разбират без думи. Отстрани изглеждат скучни, но всъщност те владеят най-съвършената форма на живот, едно от последните стъпала на човешката еволюция. Защото са непоклатими в своята апатия и в своя избор да бъдат точно такива.

Благоевградските кибици - това е онази група хора, която на пръв поглед е толкова невидима, но толкова многочислена и пъстра, че дава онова особено очарование на любимия ни град. Това са хората, които поддържат магичната градска култура и фолклор и които дават онзи колоритен дух на Джумаята.

Всъщност градските кибици отдавна са превзели областния град, но са толкова заети да кибичат, че дори не го осъзнават.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини