Държавата става собственик на безценния архив на д-р Иван Гаджев

Държавата става собственик на безценния архив на д-р Иван Гаджев
Снимки: Институт по история на българската емиграция в Северна Америка

До два месеца Институтът по история на българската емиграция в Северна Америка, който се намира в Гоце Делчев, ще стане държавна собственост. Това потвърди Тодор Гаджев, син на основателя на института – д-р Иван Гаджев, който почина на 20 май 2017 г. в Детройт, САЩ.  

„Буквално чакаме два подписа и сагата най-сетне ще приключи, след като цяла година съм в България с тази мисия – да предадем безценния архив на баща ми на нашата родина”, заяви той. Министерството на културата вече е приело предложението на фамилията на патриота и ще закупи част от имота й в Гоце Делчев - подземните помещения, втория и третия етаж. „Без първия етаж, където има търговски обекти, които не са наша собственост. Това е знак, че намерението на държавата е институтът ще остане в този красив град. Изричното ни желание, но най-вече това на покойния ми баща, е този институт да остане в родното му място в Гоце Делчев. Тук трябва да остане да функционира институтът, за да може посетителите да видят библиотеката, богатия архив и музейната експозиция”, убеден е Тодор.

Той разкри, че вече е направен нов опис на огромния архив. В института в Гоце Делчев в продължение на 6 месеца са работили историк, архивист и писател. Според него държавата най-вероятно ще иска съдействие и от община Гоце Делчев, за да може заедно да осигурят съхранението на библиотеката, архива и музейната експозиция и организирането на работата на института.

Много от документите в института не са познати на българските историци. Тези книжа хвърлят нова светлина върху редица исторически събития, много от които са свързани с ВМРО.

„Това тук е една своеобразна съкровищница, част от българската история. Със запазването на института ще е жива и паметта за баща ми, който посвети живота си да събира, издава, подрежда и откупува тези документи. Няма да се забрави делото му”, вярва Тодор Гаджев.

А делото на родолюбеца д-р Иван Гаджев настина е забележително. Бащата на патриота - Илия Гаджев, бил учител, силно ангажиран с каузата на ВМРО, но става жертва на масов разстрел край Добринище. След изчезването му народната власт стоварва цялата репресия върху семейството му. Иван Гаджев е принуден да премине нелегално строго охраняваната българо-гръцка граница на 3 юли 1968 г., за да потърси политическо убежище в САЩ. Установява се в град Детройт. Дипломира се като първия български ветеринарен лекар в Северна Америка.

Бил е активен член на българската емигрантска колония в Северна Америка, секретар на ЦК на Македонската патриотична организация (МПО) за Северна Америка, Австралия и Европа, председател на МПО „Татковина“ – Детройт, и сътрудник на Български национален фронт (БНФ) на д-р Иван Дочев.

През 1976 г. създава и ръководи Македоно-български научен институт „Св. Климент Охридски“ в Детройт. След признаването на Република Македония от България на 16 януари 1992 г. институтът се преименува и разраства като Институт по история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Тодоров Гаджев“.

Д-р Гаджев отдава живота си за България. През 2001 г., за да задоволи нуждите на института, построява специална триетажна сграда до родния си дом в центъра на Гоце Делчев и премества от САЩ натрупания огромен архив и библиотека. Той поддържа връзки с учени от цял свят, интересуващи се от събитията на Балканския полуостров – Република България, Македония и съседните им държави. Написва 12 книги, спонсорира множество автори, изследвали историята на България, Балканския полуостров, както и историята на българите в Северна Америка. Целият му живот е посветен в служба на българския народ. Той се бори за защита на българщината и прави всичко възможно чрез своята дейност имената на заслужилите българи по света да не се забравят.

Д-р Иван Гаджев създава института с цел да работи за научното изследване, съхраняването и популяризирането на историята на българите-емигранти в Северна Америка, за запознаването на обществеността с истината за техния етнически произход, вяра и народна култура, както и с техните човешки въжделения. Особено важна цел в дейността на института е подпомагането на специалистите – историци, етнографи, социолози и общественици, проучващи историята и проблемите на българската емиграция в Северна Америка.

В института се основава и организира библиотека с книги, вестници, списания, филми и други печатни издания, издава книги с научно и научнопопулярно съдържание, подготвя документални телевизионни филми, предавания и интернет страница, свързани с историята на българската емиграция в Северна Америка. В библиотеката се комплектуват и съхраняват издания на българи и български емигрантски организации в Северна Америка за консолидацията на българската емиграция в американското общество и американския народ;

Формира се фонд от документи и архивни материали в специален Научен архив за българската емиграция в Северна Америка, за дейността на българските емигрантски организации, църкви, училища и културни институции и осигурява тяхното опазване и включването им в научен оборот;

Формира се специален фонд от снимки, филми и илюстровани материали, отразяващи живота на българската емиграция в Северна Америка, осигурява тяхната техническа организация и ползване.

Институтът през годините подпомага усилията на научните специалисти за популяризирането на техните изследвания, като съдейства за издаването на книги и други печатни издания, свързани с историята на българската емиграция в Северна Америка. Организира и провежда научни симпозиуми, сесии и конференции, посветени на историята и съвременните проблеми на българската емиграция в Северна Америка.

Поддържа контакти с международни, представителни, научни организации и културни институции за изясняването на обективната истина за историята на българските емигранти в Северна Америка, както и за разрешаването на определени културни проблеми в техния живот в наши дни.

Развива дейност в защита на интересите на българските емигранти, както и за тяхната интеграция в новата им родина, като използва само легални средства и методи.

Поддържа съзнанието у българина в изгнание, за разобличаването на пропагандата и демагогията на българските противници на геополитическа основа.

По отношение на защитата на българската национална кауза пред свободния свят изяснява геополитическото значение на България с оглед ролята, която тя може да изиграе в бъдещото уреждане на международното положение на Балканския полуостров и в Европа. Поддържа делово сътрудничество с други легални, официално легитимирани емигрантски организации, които развиват сходна културна дейност.

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Пешо
    Вечна памет! И поклон!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини