Голямата загадка за появата на уникалния храм Свети Антоний в Мелник

Голямата загадка за появата на уникалния храм Свети Антоний в Мелник
Снимка: Илинден Прес, архив

Почти няма човек, който да посети Мелник и да не отиде в църквата „Свети Антоний Велики”, която днес има храмов празник. Как обаче храм с това име се появява през 13-и век точно тук, в подножието на Мелнишките пирамиди? Още по-голяма е загадката, тъй като има само още един православен молитвен дом в Европа – в Италия, който е кръстен на този светец. Свети Антоний е роден в Египет, той е християнски монах-аскет. Прз годините раздал имането си на бедните, за да заживее в уединение. Силната му вяра и стоицизъм го надарили  чудотворство. Не е тайна, че светецът е почитан повече от католицизма. Антоний се смята за основател на християнското монашество. Активен борец е срещу ересите. Чудотворството му се изразява най-вече в това да лекува хората от техните пагубни страсти – така наречените бесове. Помагал на човеците да преодолеят различни психически заболявания. Самият той прекарал дълги години в пустинята в тежки изпитания и борба с бесовете. Как този името на този светец стига до Мелник и в негова памет и чест се издига църква?

През 70-те и 80-те години на миналия век се извършват мащабни археологически изследвания в най-малкия ни град. При проучването на  Болярската къща е намерена старата апсида на храма „Свети Антоний Велики”. Археолозите установяват, че има два строителни етапа – първият е през 13-е век, а вторият е през 19-и век. Съпрузите Росица и Александър Пеневи няколко години реставрират внимателно стенописите, укрепени са и стените на молитвения дом. Но по-интересно е как през 13-и век се появява тази църква, кръстена на свети Антоний. През Средновековието Мелник е силно защитен град и цветущ политически, стопански и културен център. Деспот Алексий Слав отваря широко вратите на крепостта за западните влияния, като в същото време не спира да защитава ревностно източното православие. Трябва да се подчертае, че със стратегическото си разположение в сърцето на Балканите, край главната напречна пътна артерия на полуострова р. Струма, Мелник наистина е бил през Средновековието кръстопът на цивилизации, контактна зона на културни влияния и взаимодействия между източноправославните България, Византия, Сърбия от една страна и католическия Запад от друга, в лицето на заелите в първата половина на XIII век европейската част на Византия Константинополска империя на Ориента и ред латински княжества.

За това значително е допринесъл деспот Алексий Слав (1208-1230) от българската царска династия на Асеневци, създал своя държава в Родопите, Пирин и част от Тракия с помощта на латините и превърнал Мелник в нейна блестяща столица. Той има два брака последователно с две западни принцеси – дъщерята на латинския император Анри Фландърски (1205 – 1216) и дъщерята на норманския благородник със сицилиански произход Йоан Петралифа. През XIV век Мелник се споменава като един от шестте града на Балканите със „свещени епитети“ – богозидан град, богохраним, богоспасен град, редом с Константинопол, Търново, Солун, Прилеп и Ловеч. Бил е една от най-силните крепости и християнски твърдини, седалище на Митрополия, която през османското владичество е била един от бастионите на Цариградската Вселенска патриаршия.

„С двете принцеси, съпруги на деспот Слав, в Мелник е имало е немалка тяхна свита, а сред нея са присъствали и кръстоносци. Много вероятно е под тяхно влияние да е построена тази уникална църква, която днес е паметник на културата. Никак не е случайно, че е вдигната до двореца на управителите на Мелник”, смята археологът професор д.и.н. Виолета Нешева. Тя припомня и за унията на Калоян от 1204 година, с която нашият владетел признава върховенството на католическата църква. Защото свети Антоний е далеч по-известен в католическия свят по онова време. Деспот Слав е умеел да черпи от културното влияние на Западна Европа, като църквата „Свети Антоний” е сред най-ярките доказателства за това.

Същият този западен полъх се усеща и при втория строителен период на храма през 19-и век. Виенската школа е в основата на флоралните мотиви в църковните стенописи. Цветята по стените са душите на хората, техните животи, смятат много от посетителите. Затова има толкова много по стените. А изрисуваните прозорци са наполовина тъмни, наполовина светли. Символиката е, че влизаш с черни мисли в храма, но в него се пречистваш и излизаш със светли помисли. В светлата част на денонощието на тези прозорци често на миряните им се явяват различни светци, дори и Света Богородица, твърдят местни хора.

„В тази късна украса с цветя по стените от края на 19-и век може да се търси мелнишката връзка във Виена. Там, в австрийската столица, още през 17-и век се заселват мелнишки търговци, техни потомци и днес живеят там. Може да се предполага, че късната стенописна украса с цветя е по подобие на Виенската школа по времето на Австро-Унгария”, казва археологът Виолета Нешева.

Неоспорим факт обаче е, че църквата "Свети Антоний Велики" е една от емблемите на най-малкия ни град Мелник. Затова е и паметник на културата с национално значение. Храмът на чудесата - така го наричат местните хора. Много са чудесата, които са станали в мелнишкия храм. Тук непрекъснато идват хора от страната и чужбина. Има огромен интерес заради лечебната сила на светата обител. Много миряни пристигат в най-малкия ни град специално заради прочутата църква, водени от нуждата да бъдат излекувани от патрона на храма – свети  Антоний. Затова насам прииждат най-вече нуждаещи се от лек или на тялото, или на душата. За да се освободят от демони, от психически и нервни разстройства. В църквата, кръстена на един християнски монах-аскет от далечен Египет, в храм, изпълнен с тайни и чудотворства.

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини