Модата на кукерите в село Крупник е вечна

Модата на кукерите в село Крупник е вечна

Наричат община Симитли „Древната земя на кукерите”. И с пълно право. Но какво да кажем за симитлийското село Крупник? Тук е епицентърът на древната земя на кукерите. И това е самата истина. Призната дори от жителите на другите населени места в общината. Защото все повече са къщите, в които има поне по един кукер. И не само мъже и младежи обличат кожите тук, а и много жени и девойки. Истинска кукерска война се вихри в населеното място през целия месец декември. Стотици обличат кукерските премени, окачват чановете върху тях и правят шествия по селските улици. Всеки иска да е най-атрактивен в представянето си, да е най-иновативен при разиграването на актуални проблеми. А земята, горката земя, се люлее, та чак огъва под тежестта на танците им. Но няма как да е другояче, че само така кукерите могат да изгонят злото да избяга надалеч. Село Крупник отдавна държи първенството за най-красиви кукери, в селището са едни от най-колоритните старци, както и някои от най-емблематични мечки в община Симитли, а и в цялата страна. Традицията на кукерството тук е жива, към мъжете се присъединяват и много деца и юноши. Родители обличат в кожи дори своите бебета, които са на по 3-4 месеца. „Да си кукер е призвание, тръпката от това да облечеш кожите и да играеш за здраве и благоденствие не може да се опише с думи", твърдят местните хора. И за това никак не е случайно, че в центъра на населеното място в края на миналата година монтираха огромна дървена фигура на кукер. Необходими бяха усилията на 7-8 мъже, за да се постави новата придобивка на местните хора на мястото й. Фигурата е висока 2,60 метра, изработката е на Васил Говедарски. Всеки гост на селото може да се снима до тази красива дървена скулптура.    

Нищо не спира кукерите тук – нито трудностите на всекидневието, нито ковид пандемията, нито високите цени на стоки и услуги. Първият ден от новата година си остава събитие № 1 за Крупник и за неговите жители! Стотици са тези, които излизат по улиците на Сурва, а няма човек, който да остане равнодушен към тази феерия на красиви костюми, причудливи маски, страшни сурати, пъстри народни носии, танци и звук на чанове. Идват и доста гости от страната, за да видят кукерското шоу в община Симитли. "Толкова народ не са се събирали в миналото на първомайските манифестации. Яйце няма къде да падне, такава блъсканица е, но си струва", категорични са по-възрастните крупничани.  

Специално за Сурва много гурбетчии се прибират в родния си край. Защото са запалени кукери и нямат търпение да облекат кожите премени. За да прогонят с кукерски танци злото и дявола. От няколко години местни хора отглеждат стада с пръчове, за да може от тях да се правят кукерски костюми с дължина на косъма над 80-90 сантиметра. А никак не са лесни организацията и поддържането на една кукерска група. То не е само да излезеш един ден в годината. Подготовката отнема много повече време. Всяка дружина си има касиер. Работата му е отговорна, защото събира парите, които се даряват на сурвакарите. Но поне не носи тежките кожи и звънци. Всяка махала разпраща емисари из цялата страна да търсят качествени кожи за кукерските костюми. Обикалят и най-затънтените краища на България, за да спазарят стоката. Има кожи, които са с дължина на косъма над 90 сантиметра и удрят цена от 5000 лева. На практика най-хубавите кукерски костюми от кози кожи стига до цена от 15 000-20 000 лева. "Не всичко от една кожа влиза в костюма. Избират се най-добрите парчета. Нерядко ти трябват 10-15 кожи за цял костюм", разкриват мъжете в Крупник.

Те не одобряват, че все по-често в други краища на страната се изменя традицията. Там се правят премените не от кожи, а от дървени конструкции, върху които лепят докови дрехи, а отгоре слагат мъх, листа, шума, мъниста, капачки, пера. "Вярно, че са скъпи кожите, но трябва да съхраним традицията. И ние имаме скандали с жените, че харчим толкова пари, но след първата година свикват и стават кротки. Просто разбират, че да си кукер е начин на живот", уверяват кукерите.

Така че в първия ден на новата 2024 година в Крупник на мода за кой ли път ще са страховитите маски. Не, няма да има маскен бал, а невероятен, пъстър, красив, запомнящ се, вдъхновяващ кукерски маскарад! Ще има маски, които скриват лицата, но пък показват душите на тези, които ги носят. Страшните маски на кукерите, на тези мъже, жени и деца, които веднъж сложили кукерските премени и чановете, преминават в този магичен свят на кукерството! Както е казал един чужд писател и журналист: „Нашите маски ни предават. Те разкриват нашата същност”. И това важи с пълна сила за крупнишките кукери, чиито маски разкриват техните страсти и любов към кукерската традиция, които остават за цял живот!

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини