Архитект Александър Баров - стъпки към небето и вечността

Архитект Александър Баров - стъпки към небето и вечността
Архитект Александър Баров

Като стъпки към небето и вечността са проектираните от архитект Александър Баров сгради. Той е специалист, който достига един от най-високите върхове на българската архитектура. А неговите земни стъпки започват с раждането му на 8 август 1931 година в Разлог. Талантливият младеж от Пиринско завършва архитектура във Висшия институт по строително инженерство (ВИСИ, днес УАСГ) през 1954 г. По онова време, в годините на социализма и аха да се докоснат българите до комунизма, Българската комунистическа партия буквално затрупва с награди архитект Баров. Партийците му връчват му какви ли не призове - Димитровска награда, Герой на социалистическия труд, Почетно звание „Заслужил архитект“, Орден „Георги Димитров“, Почетно звание „Народен архитект“.

Той обаче остава все така скромен, земен и изпълнен с енергия за работа. А съдбата го връща в Пиринско, в областния център Благоевград, за да проектира най-знаковата сграда - на бившия Партиен дом, където днес се помещават най-голямата читалня в Западна България, зала „Яворов“, както и филиали на двата университета - Югозападен и Американски. Негово дело са проектите на зала „Универсиада” в София, на сградата на посолството ни в Москва, на резиденция „Бояна” в столицата и на останалите постройки в района, на олимпийския спортен комплекс в Акра, столицата на Гана. Що се отнася до Гана, то това е национална политика – да помагаме с експерти на слабо развитите страни в Африка. Този комплекс е първият по-голям проект през 60-те години на миналия век. Идеен и технически двигател на проекта е арх. Александър Баров в екип с още близо 30 души. Само за две години те изграждат олимпийски стадион, спортна зала, стадион за крикет и хокей на трева, игрища за волейбол и баскетбол в столицата на Гана. Олимпийският стадион е проектиран за 120 000 зрители - 40 000 седящи и 80 000 правостоящи. Близостта на страната до Екватора и Атлантическия океан правят климата влажен и горещ, което е предизвикателство за родните специалисти. Поради тази причина строежът на съоръженията е по посока на духащите от морето бризове, осигуряващи естествена вентилация, а вертикалните и хоризонтални сенници са направени за отбягване силното слънце.

Най-значимият и известен проект на арх. Баров у нас е Националният дворец на културата - той проектира сградата, а архитект Атанас Агура - околното пространство. Александър Баров е проектирал още хотел „София“ (доскоро „Радисън“, а вече „Интерконтинентал“), правителствената резиденция Бояна и сградата на българското посолство в Москва, както и зала Универсиада в София, като точно това оказва влияние върху визията му за спортния комплекс в Гана.

Много негови нетленни знаци са вградени в модернизацията на страната ни. И не само в България. Ето защо името на архитект Александър Баров не бива да се забравя. Забележителните проекти на скромния творец показват несравнимо превъзходство и функционални възможности в сравнение с много чужди образци. Ателието на архитекта се намирало в красивата сграда до Народния театър, която била паметник на културата. Тук творческият екип на именития архитект сътворява проектите на НДК, посолството на България в Москва, градския център на Благоевград и още много други.

Баров заема различни ръководни длъжности през активния си творчески период. Талантът му не подлежи на съмнение и е един от най-търсените специалисти. В неговите проекти се откроява неговото респектиращо присъствие.

Той дава всичко от себе си, работи с огромно желание и сърце, за да има и Благоевград своята най-забележителна като архитектура и изпълнение постройка. Вратата на ателието му в София по време на изпълнението на проекта в Благоевград е отворена винаги за благоевградските архитекти, които идват, за да получат инструкции и чертежи как да се продължи строителството. Защото Баров сякаш е орисан да прави красиви и значими сгради в кратки срокове. Буквално някои от чертежите ги пише на хвърчащи листове, за да може замисленият строеж на Партийния дом да се завърши до идването на дипломатическия корпус в областния център на Пиринско през 1987 година. И успява да доведе до успешен край своята мисия в Благоевград. По същия начин и за кратко време се налага да проектира и Националния дворец на културата.

„Огромен ум и талант притежаваше архитект Баров. Но си остана скромен човек, готов винаги да помогне със съвет, много добре се държеше с младите си колеги. Вдъхновяваше ги, мотивираше ги да се развиват. Той наистина е един от безспорните върхове на родната архитектура, никой не може да оспорва неговите постижения. Баров бе изключителен и като професионалист, и като човек“, категорични са благоевградски архитекти, които са познавали Александър Баров.

Те са категорични, че трябва да се постави негова паметна плоча върху сградата, която е проектирал. За да не бъде никога забравен човекът, отишъл си от този свят на 10 ноември 1999 година. Защото е дал една от архитектурните емблема на областния център на Пиринско. И благоевградчани трябва да се гордеят с неговото дело, оставило своя отпечатък навеки и тук, и в страната, и в чужбина.

                                         Партиен дом-Блг

 

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Пламен Атанасов
    Бъдете коректни, колкото сте апотеозни. Автори на зала "Универсиада" са и професорите Иван Иванчев и Иван Татаров, като и Дончо Владишки. Първите двама са епоха в архитектурното образование.

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини