Има ли почва за аронията в Благоевград?

Има ли почва за аронията в Благоевград?
Снимки: Илинден Прес

Аронията е храст, който произлиза от Северна Америка. По-точно казано - от Източна Канада. Но пътят й вече води и към Благоевград, където това растение пуска все по-дълбоки корени. Тази овощна култура си проправя пътека до все повече дворове в града и околните села. Стопаните никак не се притесняват от честите валежи, които са почти ежедневие напоследък, защото аронията иска влага и топлина. В момента расте като луда, има много плод, може това да е най-добрата година. Периодът на засаждане на аронията е между ноември и март.

Трябва да се знае, че аронията започва да плододава през втората година след засаждането, а в пълно плододаване встъпва на четвъртата година. В Благоевградско цъфтежът започва през месец май. Макар че цветовете имат неприятна миризма, те охотно се посещават от пчелите, поради което образуват много завръзи - над 80-90% спрямо броя на цветовете. Плодовете имат закръглена, понякога леко продълговата форма, с черна, като лакирана, кожица, с восъчен налеп. Средната им маса е 1-1,5 грама. Те зреят от началото на август до към края на второто десетдневие. Узряват доста дружно и могат да се берат 7-10 дни след узряването на първите плодчета. При благоприятни условия на отглеждане от един храст могат да се произведат от 7-8 до 10 килограма плодове. Трябва да се подчертае, че този храст не заема много място. Един квадратен метър е достатъчен. Ако много се разлисти, то площта му може да се увеличи максимум до 1,5 квадратни метра.

Растението е богато на витамини и най-вече на не особено известния витамин Р, който допринася за укрепване на капилярните стени. Ценната арония се слави като силен имуностимулант. Здравните й стойности не се ограничават до това. Тя е чудесен източник на антиоксидантни съставки, които са в най-висока степен при нея в сравнение с други горски плодове. В нея има още витамин С, К, В1, В2, В5 и В9, които са жизненоважни за нормалните метаболитни процеси в организма. Разнообразието от макро и микроелементи е завидно за малкия плод – калий и калций, магнезий, желязо, големи количества йод и дори фосфор. Всичко това я нарежда в класацията за най-ценни лекарствени растения. Тя е полезна за диабетици, за лечение на сърдечни проблеми, за нормализиране на кръвното налягане, помага на болните от гуша.  

Стопаните правят различни продукти от аронията - вино, сладко, сироп и оцет. От аронията се печели добре, това растение нито се пръска, нито се реже, а има 60 години живот. Помага при лечението на много болести. Пиенето на арониево вино е еликсир за душата и лек за тялото, защото то прочиства организма и освежава. Сокът от това растение е добре да се прави без захар. Тогава напитката разгражда мазнините, премахва отоците, помага за кръвното налягане, намалява захарта, стабилизира имунната система. Може да се направи и компот от арония - плодовете се бланшират и с тях се запълнят 1/3 от бурканите. След това се залива с горещ захарен сироп, престояват около 6 часа и се стерилизират за 15-20 минути. Друга възможност за използването на магичното растение е чай - една супена лъжица изсушени плодове се начупва и залива с чаша гореща вода, след което трябва да се запари за 30 минути. Приема се по 2-3 супени лъжички три пъти дневно, а не цялата чаша.

Ако си падате по сладко, то аронията пак може да ви свърши работа. Ще ви бъдат необходими 1 кг плодове, които се варят 5 минути. Изцеждат се и се прибавят към 1 кг захар и 400 г вода. Препоръчително е да се свари сладкото на две части, не е лошо да добавите ябълка или портокал за аромат и разкош.

Всичките продукти са екологични. Но е добре да не се прекалява с консумацията им. Защото аронията има силен лаксативен ефект, който се дължи на естествения подсладител сорбитол, съдържащ се в плода арония. Офиката съдържа още оксалова киселина, която може да образува кристали в оксилатни камъни в бъбреците. Сокът от арония трябва да се приема внимателно от хора с проблеми с уринарния тракт и да се разрежда с много вода. Оксаловата киселина взаимодейства с абсорбцията на калция и магнезия. Затова е достатъчно да се пийват по стотина милилитра и от виното, и от сока на ден. Те се консумират за разтоварване и за по-добър тонус, за по-здраво тяло.

                                           Арония-2023

 

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини