Банско - Богохранимият град!

Банско - Богохранимият град!

Истинска християнска вяра носят у себе си банскалии. За да докажат думите на старите владици отпреди векове, за които Банско бил Богохраним град! Тук винаги вярата е била много силна, тя е запазена и днес независимо от всички трудности. Банскалии желаят и успяват да съхранят историята и традициите. А какво по-богоугодно дело от това да се строят параклиси и църкви. Правят го с вяра, надежда и любов и вдигат молитвени домове.  

"Искрените християни са в храма и когато им е трудно, и когато им е радостно. Такива са банскалии. Те търсят помощ, когато им е трудно, а когато са радостни, те благодарят на Бога", твърди иконом Георги Касапинов, който вече 33 години служи вярно на Светата православна църква.

До турското робство в землището на града е имало 33 църкви, но те са съборени. Знае се обаче къде е бил всеки един от тези храмове. На местата им са поставени мраморни плочи с надписи. И днес банскалии изпълняват заръката на старите свещеници някога да се опитат да възстановят част от тези църкви. Радващото е, че все повече хора се обръщат към вярата и строят храмове.

Един от тях е параклисът „Свети Атанасий Велики”. Изграден е върху старите основи на църква, която е носила името на свети Атанасий Велики, но е била съборена от турците. Молитвеният дом ще посреща миряни благодарение на ктиторите – съпрузите Петър и Лиляна Глушкови, които имат двама синове, а единият се казва Атанас. Храмът е с размери 5 метра на 8 метра. В него е направен иконостасът, готов е и апостолският ред. Построена е и камбанарията. Предстои изографисването. Старият храм на това място е от 9-и век, намирал се е край път, който водел към местността Свети Никола. Сигурно е, че в района е имало махала, чиито жители се черкували в църквата. Скоро това ще правят банскалии, но в нов параклис. За летния Атанасовден молитвеният дом трябва да бъде осветен от Неврокопския митрополит Серафим. А ктиторите ще дарят храма на Неврокопска епархия.

Православен храм в чест и прослава на света великомъченица Неделя се въздигна върху основите на стария храм, който е от девети век, но е разрушен през 13-14 век след падането на страната ни под турско робство. Това богоугодно дело се дължи на дарителите братя Борис и Благовест Лазарови (Сирлещови) и Тодор Тренчев, както и на майстора Иван Падарски. Миналата година само за няколко месеца се вдигна молитвеният дом вдясно от пътя за разложкото село Баня. Той се намира в местността Света Неделя.

Тази година мястото около параклиса ще бъде облагородено, а самият храм ще се изографиса, обзаведе и освети. Ще се засадят цветя и дървета, ще се направи и ограда, за да не влизат в района животни. Иконописецът, който е от Смолян,  ще започне работа след Великден. 

Уникален параклис само от дърво се построи високо в Пирин планина, в местността Тодорова орница, при разделянето на пътя за двете хижи – „Бъндерица” и „Демянишка”. Някога тук, където е храмът, имало останки от древната църква „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Малкият молитвен дом ще носи същото име. Някои банскалии смятат, че храмът може да е дал името на връх Тодорка. Иконостасът в него е завършен, иконите наподобяват тези в църквата "Света София". През лятото ще се направи ограда, която да не допуска животни в района на молитвения дом. Очаква се по това време да стане и освещаването. 

Жители на града и любители на планината, родени през 1972 година, решиха да направят красива каменна чешма до малкия храм, изграден изцяло от дърво, за да е в унисон с природата наоколо. Чешмата бе осветена от свещеник. По този начин банскалии от 72-ри набор правят престоя на туристите в района още по-приятен, тъй като след преходите в планината се ожаднява. Преди имаше дървено корито, но то се счупи и те не жалиха средства и сили да вдигнат тази чешма.

Вярата на банскалии е не само силна, но и отколешна. Тя е неотменна част от силата, ежедневието и успеха на местните хора. Църквата е символ на българщината за тукашните жители. За тяхната вяра се знае и в Атон. В Света гора Хаджи Вълчо, родом от будното пиринско градче Банско и по-малък брат на свети Паисий Хилендарски, направил през 18-и век щедри дарения и вложил сили и средства във възстановяването и изграждането на два манастира. Като ктитор и благодетел името му се споменава в манастирските поменици, негови портрети има редом с други ктитори в Хилендарския и Зографския манастири. Преди години точно Банско възстанови връзката си със Зографския манастир благодарение на усилията и желанието на покойния кмет Александър Краваров, който бе начело на общината от 2003 до 2011 година. По негова инициатива и с волята на местните хора от 2007-ма година активно се подпомагат с пари и доброволен труд ремонтните дейности. А банскалии ще продължат да вдигат нови храмове в града и околността. Защото ги води вярата.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини