С вино и без политика на партиен конгрес в Симитли

С вино и без политика на партиен конгрес в Симитли

Един особен партиен конгрес ще се проведе идната събота, на 10-и декември. Защо ли? Ами на този най-висок форум и дума няма да се отрони за политика. Причината - присъстващите не са изкушени от политически страсти, а тяхната страст е напитката на боговете - виното. Пият го, откакто се помнят, но с мярка. Че напиеш ли се като казак, сам късаш партийната си книжка.

Шепа хора създават на 21 декември 1996 година в симитлийското село Черниче уникалната Винена партия. Партийният път започва от избата на неизменния председател и идеолог Иван Лулейски. Божественият еликсир не само е дал името на партията, но и прави магията, която ги сближава и прави по-добри, по-позитивни, по-усмихнати. Лидерът и неговите съратници стягат 24-тия конгрес, който трябваше да е 26-и, но заради ковид пандемията две години бяха пропуснати. За всичкото това време "винените глави" все така остават далече, далече от... политиката. Членската маса вече наброява около 1200 души, които са пръснати на 3 континента. Винената партия е като София, че и нещо повече. Уникалната организация не само расте и не старее, но и хубавее. Тази категорична констатация бе направена в навечерието на конгреса. До момента няма нито един напуснал, няма отлюспени, никой не е нарушил Устава. Непрекъснато се приемат нови членове, а 40% от тях са жени, което е доказателство за красотата в партията. Всички - и мъже, и жени, пък се борят за съхраняването на българската духовност.

Стотици делегати ще се съберат в "конгресния център" - ресторант в град Симитли. Те ще носят различни съдове с вино – шишета и бъклици, а някои ще мъкнат и туби. За да има достатъчно от „напитката на истината". Ще пристигнат от цялата страна, ще има групи от Бургас, Поморие, Перник, София, Благоевград, Кюстендил.

Феновете на виното ще посрещнат знамената на България, на Европейския съюз и на партията си, докато звучат химните на страната ни, на ЕС и на организацията. Няма да мине и без тежки народни хора. Танците ще спират само тогава, когато трябва да се премине към същинската делова работа на конгреса.

                                           Винена-партия-конгрес-архив (2)

Свещеници ще осветят младите вина, които са много качествени. Специална комисия по-късно ще дегустира бели и червени вина, розе и пелин, за да определи най-добрите производители на еликсир. Ще станат ясни и дипломантите от Международната винена академия, носеща името на "Свети Трифон Зарезан".
"Имаме си и химн, и герб, и знаме. И много крилати фрази, свързани с виното – „Виното е любов, любовта е вино”, „Където няма вино, няма и любов”, „Вино, щом се лее, над 100 години се живее”,  „Вино има, човещина няма”, „Чрез червено вино към розово бъдеще”, „Земята ще бъде рай, когато има вино без край”. Нека българите пият този еликсир, но с мярка. За наслада на душата и тялото, а не за опиване. Тогава злото ще е по-малко”, твърди идеологът на Винената партия Иван Лулейски.

Той увери, че напливът за членство продължава, няколко души ще получат своите партийни книжки на самия конгрес. но ще държат тежък изпит. Ще пият от виното, но не бива да се напиват. Падне ли някой под масата, губи шанса да стане част от партията. 

Всички партийци са наясно, че с пийването на течния еликсир прогонват грижите на ежедневието, става им по-леко и се зареждат с позитивна енергия. Това е и една от целите на тяхната партия. „Ако във виното се търси истината, то Винената партия я е намерила. Глътката хубаво вино е като целувката на обичана жена”, уверява лидерът на уникалната организация. А на него може да се вярва, когато става дума за вино и любов.

                                          

                                            

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини