Уникален параклис на свети Мина води миряни край Мечкул

Уникален параклис на свети Мина води миряни край Мечкул
Снимка: Община Симитли, архив

В параклиса на свети Мина, вдигнат върху някогашно тракийско оброчище, който дава лек на болния и вяра на обезверения, жители и гости на симитлийското село Мечкул ще почетат днес празника. Малкият храм бе построен в подножието на величествената Пирин планина. Малцината жители на симитлийското село Мечкул не жалиха труд и средства, за да осъществят своята мечта и да възстановят светата обител на свещено от древни времена място. Преди години лично пророчицата Ванга им заръчала да вдигнат там параклис. Ясновидката посочила къде да е - близо до прочутия скален град на титаните, кръстен от местните Пиринския Стоунхендж. В него е пълно с интересни скални композиции. Една от тях носи името Кирил и Методий, тъй като напомня много на славянските първоучители.

В малкия храм ще се отслужи тържествена света литургия в 12:30 часа, а след това ще се раздаде курбан за здраве на всички присъстващи миряни.

За година и половина светата обител бе построена с труда на десетки доброволци и даренията на стотици хора. Насам идват много болни от страната и чужбина. С надежда, че свети Мина ще ги изцери. Палят свещи в храма и се молят за здраве. Светецът е покровител на семейството, сираците и бездомните, помага на болните и нуждаещите се. Тук е имало храм много отдавна, но през 1912 г. турците го опожарили.

Параклисът се намира върху някогашно тракийско светилище. Смята се, че тук е имало тракийска лечебница. Идвали да се лекуват най-първите мъже от цяла Европа. Мястото е свято, затова все повече са посетителите от България и чужбина, твърдят жителите на Мечкул. Всички те търсят изцеление, вяра и надежда, а свети Мина ги дава на истински вярващите в него и силата му, убедени са местните хора. Параклисът е отворен, никой не смее да посегне на него. Вътре има само няколко икони на св. Мина.

Местността Свети Мина е високо над Кресненското дефиле и пътят за Гърция се вижда като на длан. Все повече пътуващи се отбиват от международното шосе и се катерят нагоре, за да стигнат до святото място. Според легендите, тук е бил вторият слънчев часовник в България след този в старата столица Плиска. По тези места шетал митологичният народен закрилник Крали Марко. Тук са тронът и стъпката му, която е пълна с лековита вода - измиваш лицето си и минават брадавици, болки в очите, главоболие.

Това чудно и свято място отдавна се е превърнало в туристическа атракция. Защото на една ръка разстояние са и уникалните скални композиции. Но най-важното е, че тук намират цяр за болките си много хора. Затова местните хора положиха толкова много усилия, за да успеят да възстановят това свято място и да построят параклиса. Пророчицата Ванга ни завеща, че България ще се оправи, когато възстановим всички свети места в страната. Тогава и болката, и болните ще са по-малко", споделят жители на Мечкул.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини