Вълна от съпричастност в Неврокопско за лечението на 18-г. Елена

Вълна от съпричастност в Неврокопско за лечението на 18-г. Елена

Елена Маркова е ученичка в елитно училище - Природо-математическата гимназия „Яне Сандански” в Гоце Делчев. Дванадесетокласничката пътува всеки ден от родното си село Балдево до града. Дисциплинарана в клас, лъчезарна и усмихната извън класната стая. С много приятели, винаги готова да помогне на всеки.

Но това се случва допреди известно време. За съжаление вече не е така. В момента 18-годишното момиче се лекува в столично лечебно заведение и тя самата сега има нужда от подкрепа. Девойката страда от рядка форма на анемия и вече няколко седмици е на легло в болница.

Без съпричастие животът губи смисъл. Това е казал някога американският писател от арменски произход Уилям Сароян. И думите му се доказват от стотици хора в Неврокопския край, които са част от вълната на съпричастност към съдбата на Елена. Всички те подават ръка, за да може отново момичето да е в своето училище, със своите съученици, за да е заедно с тях абитуриентка догодина. Защото са необходими около 20 000 лева за последващото лечение на момичето. Сумата е непосилна за нейните родители и близки. Затова в ПМГ „Яне Сандански” преди седмица вече се проведе благотворителен базар. В благородната инициатива се включиха ученици и учители. Някои приготвиха различни вкусотии, други участваха с рисунки, картички и ръчно изработени сувенири. Всичко това се разпродаде, за да се събере сумата от около 4000 лева. Парите веднага са преведени по сметката на болната девойка. Втори базар направиха съучениците на Елена преди два дни – в петък. Този път той бе разположен на централния площад „Гоце Делчев” в едноименния град, за да може повече хора да подкрепят каузата на младежите. Инициативата на ПМГ „Яне Сандански” е под надслов “Човек за човека”.А целта е ясна – да се подпомогне финансово лечението на Елена. Всеки, който желае да подаде ръка на това  младо момиче в този труден за нея и близките й момент, може да го направи, като се включи в дарителската кампания.

Вълната от съпричастност не подмина и село Огняново, което е съседно на родното място на Елена. Там ентусиастите от Българския Младежки червен кръст също готвят благотворителен базар, който ще се проведе днес /неделя/. Организаторите отправиха апел към всички хора с добри сърца да подкрепят каузата.

„Елена е моя близка приятелка, до осми клас тя учи в нашето село. Правим всичко това от сърце и душа. Защото приятел в нужда се познава. Сега е моментът да сме съпричастни с нейната болка и да й помогнем, за да е отново заедно с нас. Преди 2-3 седмици разбрахме, че има сериозен здравословен проблем”, сподели вчера 17-годишната Антония Левакова от БМЧК в гърменското село Огняново. На нейната приятелка й предстои сложна и тежка операция за трансплантация на костен мозък в Турция. Затова се набират финансови средства. Мисията на Антония и останалите е максимално бързо да успеят да съберат сумата и да се гарантира по-нтатъшното лечение на Елена. Младежите вече са поставили кутии за дарения в почти всички магазини в Огняново, разлепили са постери из цялото село, пуснали са съобщение в социалните мрежи. За да може жители на населеното място, представители на бизнеса да подкрепят тяхната кауза и да станат част от доброто. „Вярваме, че ще помогнем на Елена, тя не е сама в това изпитание. Вярваме, че заедно можем да се справим”, твърди Антония. А едно момиче в столична клиника със сигурност ще е по-силно и по-усмихнато въпреки болката. Защото съпричастността на толкова много хора дава и сила, и усмивка. И надежда, че всичко ще бъде наред!

Огняново е на ход днес с мисия за Елена

Всеки може да участва в днешния базар както прецени - с някакво кулинарно изкушение, с рисунка, с направена картичка, с други предмети или сувенири. За целта трябва да оставят своите изделия в сградата на читалището в село Огняново между 10:30 и 12:00 часа в неделя. Всички дарени неща ще се предложат на хората за закупуване, а базарът ще започне точно в 13:00 часа на площада. Всички събрани средства ще бъдат изпратени по сметката за лечението на 18-годишната Елена. Очаква се много хора да дадат своята подкрепа за младото момиче и да й дадат шанс да преодолее коварната болест.      

Всеки може да помогне и с превод на пари в специално откритата банкова сметка на името на момичето:

Банкова сметка:

IBAN: BG70FINV91501017650989

BIC code: FINVBGSF

Титуляр на сметката е Елена Любомирова Маркова.

Източник: Вестник "ТЕЛЕГРАФ"

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини