Община Гърмен спести над 200 000 лв. санкция по проект

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

52 710,37 лева вместо 263 551,87 лева финансова корекция по проект ще плати община Гърмен. Сумата е главницата, отделно ще се дадат и 52 710,37 лева ДДС. Санкцията е наложена от финансиращия орган Държавен фонд „Земеделие” през октомври 2015 година заради изпълнението в периода 2010-2013 г. на проект за строителство и реконструкция на ВиК мрежи и съоръжения в гърменското село Огняново.

Общинският съвет взема решение на 9 май 2016 година сумата от 263 551,87 лв. и ДДС от 52 710,37 лв. да се изплатят разсрочено. Три месеца по-късно обаче процедурата по разплащането е спряна от Разплащателната агенция. Причината – възникнал правен казус с прилагането на Определение №9 на Върховен административен съд и на Върховен ксационен съд. През декември 2017 г. в Държавен вестник е публкуван Закона за държавния бюджет, който дава възможност да се намали с 80% дължимата главница. Местният парламент на своя извънредна сесия през март тази година прие решение и упълномощи кметът Минка Капитанова да сключи тристранно споразумение с финасовия и със земеделския министър за изплащане на дължимата сума. Тя трябва да се погаси в едномесечен срок след подписването на споразумението.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини