Жителите на сатовчанското село Осина готвят протести заради две неукрепени свлачища

Жителите на сатовчанското село Осина готвят протести заради две неукрепени свлачища
Снимка: БНР, архив

Жителите на сатовчанското село Осина заплашват да организират протести заради две неукрепени свлачища, който могат да отнесат къщи и единствения път към селището.

Хората са изнервени, тъй като повече от година напразно чакат държавата да отпусне пари за решаване на проблема, а новите дъждове, които се очакват през пролетта, ще унищожат напълно отсечката и ще откъснат населеното място от света. Именно затова местните се заканват, че ще блокират пътя Гоце Делчев-Доспат.

"При тези дъждове сме в непрекъснат страх, че може да стане някоя беля. Всеки ден 30 деца от селото ни пътуват на училище до общинския център Сатовча. Автобусът минава през път, чиято половина бе отнесена на 1 февруари миналата година, а може да се срути и цялото шосе”, твърди кметът на Осина Славчо Хаджиев. Под едното платно за движение зее 30-40-метрова пропаст.

Община Сатовча изготви проект, ще са необходими 700 000 лева. Има положително становище от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, но се бави решението на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

Пътят е компрометиран в продължение на почти 500 метра. Възможно е при топенето на снеговете и пролетните дъждове да пропадне единственото здраво пътно платно, по което минава целият трафик от и до населеното място.

8 къщи пък са засегнати от свлачище в самото село, земните маси продължават да нанасят поражения, пукнатините в сградите стават все по-големи. Един от стопаните си построи нов дом, но останалите няма къде да отидат. За момента все още обитават жилищните постройки, но скоро те могат да станат опасни за живеене.

В края на тази седмица ще има общоселско събрание, за да се обсъдят бъдещи протестни действия.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини