Илинденци отново се готви да посрещне боговете на виното

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Село Илинденци се готви да посрещне боговете на виното. Празникът се провежда за 26-а година и този път ще се проведе на 3 февруари в местността Масовец, където има хиляди декари лозови масиви.

В уникалното тържество ще участват боговете Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, свети Трифон и Ярило. Шестте божества са на фригийците, траките, гърците, римляните, християните и славяните - народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя.

„Празникът започва в 10,00 часа. Очакваме много гости от Пиринския край и от Гърция. Ще има много вино, музика и настроение. Свещеник ще освети и ще зареже лозята. Това ще стане пред боговете на виното и тяхната свита, в която ще има и вакханки. С тях ще е и момата Кераца, която ще полее с вино лозовите насаждения, за да е богата реколтата", заяви кметът Илия Башлиев.

На обяд веселбата ще се пренесе на площада в Илинденци. Специално жури ще дегустира младите вина и стопанинът на най-доброто от тях ще бъде коронясан за цар на виното.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини