Иззеха 5 тона месо от ловните дружинки заради трихинелоза

От началото на годината до момента са констатирани 86 положителни за трихинела проби от диви и домашни свине. В последните няколко седмици обаче броят им значително се увеличава. Засегнатите области са Шумен, Кърджали, Силистра, Търговище, Смолян, Ловеч, Пловдив, Кюстендил, Пазарджик, София град, София област, Стара Загора, Бургас, Благоевград. От ловните дружинки и частни стопани са иззети и унищожени над 4600 кг свинско месо и субпродукти, съобщава Агрозона.
От Агенцията по храните призоваха ловците в цялата страна и особено ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелоза. По закон те са лицата, отговорни да предоставят проба за анализ от всяко отстреляно прасе в акредитирана лаборатория. Вече има случаи, при които е установено наличие на паразита в проби, които първоначално са били тествани по стария компресионен метод и трихинели не са били открити. Използването на неакредитирани методи е рисково и не винаги гарантира надеждност. Съветва се ловците да бъдат отговорни към своето здраве, към здравето на семействата си и на всички, на които предлагат продукти от дивечово месо и преди да го консумират да бъдат уверени в безопасността му, чрез получаването на отрицателен лабораторен резултат от акредитирана лаборатория.
Предстоят семейни празници, при които традиционно се увеличава консумацията на свинско месо. Характерно за Коледа е и клането в домашни условия на отгледани в къщи прасета. Хората трябва да знаят, че дори и в домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинела. БАБХ съветва всеки, който коли животно за лична консумация също да носи проба за анализ преди да го предлага на трапезата на семейството си. Напомняме, че в края на 2016г. в резултат на небрежност или незнание 4 души бяха хоспитализирани с доказана трихинелоза само защото са консумирали суджуци, приготвени с месо от прасе отгледано и заклано в домашни условия.
Потребителите могат да бъдат спокойни, че месото, пуснато за реализация в търговската мрежа на територията на страната задължително е преминало ветеринарномедицински контрол в кланицата, в която животните са заклани, било то с произход България или друга държава членка. Върху трупното месо задължително се поставя здравна маркировка с форма на овал, която съдържа регистрационния номер на месодобивното предприятие, а ако е опаковано този знак се поставя на етикета, което е гаранция, че месото е изследвано и е напълно безопасно за консумация. Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, включително и онлайн е много рисково. Месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата вероятно няма да са минали ветеринарен контрол, което от своя страна е предпоставка за сериозен риск за здравето на потребителите.

Митрополит Серафим освети църквата в Първомай след 20 години чакане
