ГДБОП разби организирана престъпна група за износ на лекарства

ГДБОП разби организирана престъпна група за износ на лекарства

7 души са задържани като част от организираната престъпна група, занимаваща се с износ на лекарства. Това обясни на извънреден брифинг в МВР директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов, цитиран от „Фокус“. По-рано днес премиерът Бойко Борисов събра в Министерски съвет министри, за да обсъдят злоупотребите в здравеопазването. 

„Лекарства, които са заплатени от НЗОК, са изкарвани от употреба и вкарвани в документооборот и износ в чужбина. Бяха доведени над 20 лица в ГДБОП. Организираната престъпна група се състои от 7 лица. Бяха задържани за 24 часа. Доказателствата ще бъдат достатъчни вероятно, които сме предоставили в прокуратурата. Става въпрос за най-различни аптеки. Има си хора, които са били изкупвачи на тези лекарства“, заяви Спиридонов. 

Административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев допълни, че операцията е проведена в София, Шумен,
Сливница, Пловдив. "Престъпленията са икономически. Имаме амбицията максимално бързо да обработим огромния обем от информация и доказателства и да привлечем лица в качество на обвиняеми. Няма как този тип разследвания да се започне веднага с привличане на обвиняеми. Следващата седмица ще имате пълната информация какво е предприето", каза Гешев. Участниците в бифинга не пожелаха да дадат информация дали сред проверените аптеки има и такива на лидера на „Воля“ Веселин Марешки. 

Акцията е заданъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове, каза още Гешев. „Производството, което наблюдаваме е образувано месец септември т.г. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари. Предмет са лекарства – животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои да бъде уточнен
допълнително точният размер. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев. 

"Тепърва ще се чува какво става в сектор „Здравеопазване“. Такива операции има няколко. Много пари, а ефектът е същият. Работата ни е да сведем до минимални граници тези лоши практики. Имаме нужда и от всички медицински работници да застанат на наша страна и да
ни помогнат. Тук има много специфична материя“, коментира и вътрешният министър Валентин Радев. „Битката ще бъде жестока“, заключи Радев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини