Сандански почита бележит строител на знакови паркове и сгради

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Борис Митов е емблематична фигура за Сандански. Една от най-интересните и обаятелни личности на града ни за 20-и век. Човек с широки интереси и познания, който има огромен принос в развитието на духовния живот и естетизирането на околната среда, на превръщане на града в еталон на парковото строителство. Община Сандански ще отбележи посмъртно делото на Борис Митов с тематична вечер „Бележити санданчани“. Събитието ще се проведе в петък /1 декември/ от 17:30 ч. в заседателната зала на общинския съвет.

Борис  Митов е роден на 4 август 1927 г. в курортния град, тази година се навършиха 90 години от рождението му. От 1951 до 1960 г. ръководи самодейният театрален състав към читалище „Отец Паисий”. Наводнението от 1957 г. нанася големи поражения на парка и кварталите около река Санданска Бистрица. За третия етап от изграждането на парка от 1958 до 1981 г. Се дължи основно на видния санданчанин. Засаждат се нови растителни видове - около 160, като някои са докарани от Япония, Южна Америка, Северна Африка и други далечни места в света. Оформя се нов детски кът, реконструира се фонтана „Дете с рибка”. Построява се зоокът със сърнички и пауни, изгражда се първият въжен мост и кът „Мечето”, главния булевард и градинската пред гимназията, пространството пред кметството и фонтана „Девойка с амфора”. Като зам.-председател на Общински народен съвет се построяват уникален кът с дървени пластики до ресторант „Байкал”, парк „Спартак” с мемориален комплекс, Летния театър, кът „Воденицата” и новата част на парка, а езерото с лодки е превърнато в атрактивно място за отдих, култура и развлечение. Във връзка с провежданата Балканиада по плуване е изграден комплекс с три басейна. Изграден е новия централен площад с Дом на културата, фонтан и импровизирана сцена за изява на художествени състави по повод на национални и местни празници и събития.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини