Спасители помогнаха на бедстващ турист край хижа Македония

Снимка илюстративна, източник: ПСС-Банско
Снимка илюстративна, източник: ПСС-Банско

Планинските спасители от Благоевград помогнаха на турист, изгубил се в района на хижа Македония. На 10 ноември в 18.30ч. е получен сигнал за бедстващ турист.

„Свързахме се с туриста и разбрахме, че няма осветление, трудно се придвижва в дълбок сняг и не може да намери хижата в тъмното. В 19.00ч. след нов разговор с бедстващия разбрахме, че вече е уморен, объркан и няма да може да се справи сам. Инструктирахме го да се увие в спалния чувал, който носи и да ни чака на мястото, където е достигнал", разказаха участниците в спасителната акция.

В 21.00ч. спасителите Георги Ботев и Георги Ботев-младши стигнали до бедстващия планинар, който се намирал на 2116 м надморска височина.

"Хижата беше на около 300 метра от нас по навигация, но невидима в безлунната вечер. Снежната покривка на тази височина беше около 20 см с преспи до 40 см. Туристът беше тръгнал като на разходка в градски парк - обут в летни маратонки и леко облечен. Беше мокър и мръзнещ. Не носеше ръкавици, топла шапка и осветително тяло, които са задължителни при преходи в нашите планини. Сложихме снегоходки на бедстващия и го съпроводихме до х.Бодрост, където го настанихме да се изсуши и пренощува", разказа спасителят Георги Ботев.

В планината вече е зима и не трябва да се подценява екипировката, тя може да струва човешки живот, предупредиха спасителите.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини