На 1 декември всички хотели в Банско и Разлог отварят, работници няма

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Дефицит на квалифицирани кадри и персонал и тази година тормози туристическия бранш в курортите Банско и Разлог. Бизнесът в двете общини търси близо 3500 работници, тъй като на 1 декември всички хотели и заведения отварят врати за новия зимен сезон.

В Дирекция „Бюро на труда”- Разлог са обявени около 350 свободни позиции – за 84 камериери, за 101 сервитьори, за 44 бармани, за 12 общи работници в хотелите, за 5 масажисти, за трима спасители, за 35 администратори, за 43 готвачи, пикола, хигиенисти и портиери.

Свободните позиции обаче са много повече, признават от Съюза на туристическия бизнес в Банско. Средно възнагражденията са между 500 и 600 лева за сервитьори и бармани. Много работодатели осигуряват и социален пакет за персонала – безплатни нощувки, храна и транспорт.

Според хотелиерите вносът на работна ръка от чужбина не е решение - има езикова бариера, идват в друга обстановка, сблъскват се с различен бит и култура, което няма как да продолеят само за трите месеца активен зимен сезон.

Проблем е, че част от кандидатите за работа са ниско квалифицирани, други пък претендират за нереално високи заплати. Друг масов проблем на кадрите е незнанието на поне един чужд език. Представители на школи за изучаване на чужди езици предлагат услугите си, но няма интерес от работниците. Липсата на квалифицирани кадри налага голяма част от хотелите да карат своите служители да съчетават повече от една длъжност. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини