Хиляди протестират в Мадрид преди референдума в Каталуния

Хиляди протестират в Мадрид преди референдума в Каталуния

Ден преди обявения референдум за независимост на Каталуния хиляди хора излязоха по улиците на Мадрид, за да демонстрират и защитят единството на Испания, докато в същото време полицията затваря училищата, в които е предвидено утре да има избирателни секции. Това става ясно от кратък преглед на чуждите информационни източници, пише Economic.bg. 

Демонстрантите в столицата са се събрали по инициатива на консервативната Фондация за защита на испанската нация. Сред възгласите на множеството са се чули дори призиви за арестуването на каталунския премиер Карлес Пучдемон, който стои в основата на идеята за утрешния референдум. По-рано той бе обявен от съда за противоконституционен. 

„Планът на регионалното каталунско правителство да проведе утре референдум за независимост е подигравка с демокрацията“, коментира в интервю за Associated Press външният министър на страната Алфонсо Дастис. Той изтъкна, че Пучдемон опитва да наложи система, която противоречи на целите и идеалите на ЕС. 

Каталунския премиер, от своя страна, обвини ЕС, че тайно застава зад кабинета на испанския премиер Мариано Рахой и пренебрегва своят отговорност. 

Междувременно испанската полиция съобщи, че 1 300 от общо 2 315-те училища, в които утре е предвидено да има избирателни секции, са вече затворени. Други 63 учебни заведения със секции са окупирани от семейства, които се опитват по този начин да осигурят възможност за гласуване, предаде Reuters.

По заповед на каталунския съд, испанската полиция е предприела и действия за предотвратяване на електронното гласуване, а вчера също по негово нареждане Google изтрие приложението, съдържащо информация за местата, където може да се гласува утре. Пренасянето на действията в сферата на интернет пък даде основание на Джулиан Асандж, основателят на Wikileaks, да определи ситуацията като първата онлайн война в света. 
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини