Една вдовица разказва: Лекари ли? Морал? Не бяха хора насреща!

Стоп кадър БТВ
Стоп кадър БТВ

Нямаш човек насреща. За професионализъм не мога да говоря, за лекарска етика, за морал, за Хипократова клетва, за призванието на лекаря...Така обобщава поредния си сблъсък със здравната система жена, опитала да спаси съпруга си, но така и не успяла след дълго ходене по мъките – от Бърза помощ през "Пирогов" до "Александровска болница".

За нечовешкото отношение на лекарите тя написа разтърсващо отворено писмо до здравния министър Николай Петров. Стигнало до него, той я поканил на лична среща, след която разпореди паралелна проверка в лечебните заведения, разказва Днес.бг.

Драмата се развива във фаталния за Евелина Добрева и съпруга й 16 септември. Тогава Спас Добрев внезапно се почвуствал зле. Той има проблеми със сърцето, лекуван е допреди дни в болница "Св. Иван Рилски". Евелина се обажда на тел. 112. Веднъж, втори... Многократно! Линейка идва час и половина след първото й обаждане.

"Вместо да стоя до него и да го успокоявам, стоях на балкона с убеждението, че всеки момент ще дойде линейката", разказа препатилата жена пред bTV.

При обажданията си тя буквално се молела, искала връзка с медицинско лице, което да я насочи какво да прави. Обяснили й и че те нямат връзка с лекарите. "Казах им: Човекът умира. А на телефона - музика, музика", разказа още жената.

Когато линейката най-после пристигнала, лекарката в нея разбрала, че ситуацията наистина е много сериозна. Евелина й е благодарна, тя си е свършила работата, организирала транспортирането до най-близката до дома им болница - "Пирогов".

Там няма никакви пациенти. Били посрещнати с викове: "Защо ни го карате, има ли сърдечна диагноза". Евелина отвърнала, че има сърдечна диагноза, че преди години в "Пирогов" му спасили живота.

"Не е за тук, колежке, махайте го", викнали на жената от линейката.

Евелина обяснила за последното преливане на кръв в "Иван Рилски". "Карайте си го там тогава", отвърнали отново с викове от "Пирогов". Лекарката от линейката обяснила, че колата й не е оборудвана, а пациентът може да умре по пътя.

"А при нас ли да умре?", бил отговорът.

В болница "Св. Иван Рилски" обаче няма спешен център, затова Спас бил откаран в Александровска болница, където последвал почти същият разговор. В крайна сметка пациентът бил приет и вкаран в реанимацията. Малко след това починал.

"Пожелавам си това никога да не се повтори за нито един човек", обясни Евелина. Тя разказа, че министърът бил потресен от разказа й и наредил няколко паралелни проверки.

От Спешна помощ пък обяснили, че във фаталния ден имали 12 екипа, а повикванията били 275.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини