Димитър Делчев: И ГЕРБ, и БСП искат да пишат тефтерчето Златанов

Димитър Делчев
Димитър Делчев

Няма по-приемлив проект на антикорупционен закон. И ГЕРБ, и БСП искат да овладеят борбата с корупцията така, че да засяга всички останали, но не и тях. Спомняме си случая с тефтерчето на Филип Златанов, където пишеше: "Да се удари този" и "Да се удари онзи", сякаш и ГЕРБ, и БСП искат те лично да пишат тефтерчето Златанов. Това каза пред БНР Димитър Делчев, заместник-председател на "Движение 
България на гражданите".

И двете партии предлагат ръководителят на бъдещия антикорупционен орган да се избира от институцията, в която смятат, че ще имат комфорт. Очевидно едните считат, че президентът би избрал по-щадящ за тях председател на комисията, така че борбата с корупцията да не ги засяга, другите пък намират, че през Народното събрание могат да си осигурят необходимото мнозинство за председател, който тях ги отърва. Всъщност изборът на ръководител е основен момент в закона и самият факт, че нито в законопроекта на ГЕРБ, нито в този на БСП, се предвижда председателят и членовете на комисията да минават през проверка на почтеност, е лош знак. В законопроекта на госпожа Кунева се казваше, че те минават през такава проверка, включително и чрез полиграф. Отпадането на това изискване показва, че те се страхуват от това случайно председателят на новия орган да стане независим, каза още той.

И при двата проекта е царяла преписваческа дейност, коментира Делчев. Нито механичното сливане, нито оставянето на органи с антикорупционна дейност извън обхвата на закона води до положителни резултати. Като гледам се получава един миш-маш с шоколад, който не става за нищо, добави той.

Това е лош сигнал вътре и навън. Показва се липса на воля за борба с корупцията към всички, не да бъде ограничавано действието й към 
определени. Който и да надделее между ГЕРБ и БСП, няма да спечели обществото, на което му е писнало от ширещата се корупция, каза Делчев. След като Цачева толкова харесва закона, предложен от г-жа Кунева, защо загуби 3 месеца и не внесе проекта веднага, а го остави за август, попита реторично той. Според думите му има имитация на дейност пред Европейската комисия, за да има добър доклад през януари.

Ако законопроектът не се приеме преди бюджета, дори и да бъде одобрен преди края на годината, действието му отново ще бъде отложено с година, допълни Делчев.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини