Манастирът край Хаджидимово се готви за храмов празник на 6 май

Снимки: ИлинденПрес
Снимки: ИлинденПрес

Манастирът „Свети Георги” край Хаджидимово се подготвя за своя храмов празник. На 6 май в Светата обител се очаква да пристигнат хиляди миряни от страната и чужбина, които ще се поклонят пред  чудотворната икона на свети Георги. Стотици ще са тези, които ще пренощуват в манастира в нощта срещу празника.

За силата на иконата и чудесата, които върши, тук се пази специална книга. В нея са описани реални събития за изцелени вярващи миряни.

Навръх Гергьовден иконата на светеца се изнася отвън, за да може всеки да я целуне за благословение и изцеление, споделят монаси. Точно тази икона единствена оцелява в големия пожар, който вилнее в църквата през 1979 г.

Гергьовден ще доведе рекорден брой гости и заради празника на град Хаджидимово. На 6 май 1996 година населеното място е обявено за град и тази дата е знакова за местните жители. Своята 21-годишнина като град тукашните хора ще посрещнат с концерт на сръбската звезда Шабан Шаулич. Той ще пее на градския стадион на 5 май, в навечерието на Гергьовден. 

Още новини