Пътя на наркотика минава през Боливия

Ево Моралес
Ево Моралес

Боливия вчера прие закон, който позволява да се увеличи легалните посевни площи  за засяване на кока почти двойно. В момента площта е 12 хиляди хектара а с новия закон тя ще стане 22000 хектара, съобщи  агенция  EFE.

Президентът на Боливия, Ево Моралес, който в миналото е бил фермер и сам е отглеждал кока , отхвърли  доводите за това ,че такава крачка ще помогне за разпространението на незаконния оборот на наркотиците . Депутатите от опозицията нарекоха закона неконституционен , доколкото той нарушава международните  договори, предаде BBC.

Кока е растението, което традиционно се отглежда в Андите. Тя се използва в традиционната медицина - в частност, за лечение на Планинската болест. Дъвченето на  листа от кока оказват  тонизиращ ефект, а също така потиска  глада, жаждата, болка и премахва умората. Също така от коката по пътя на химическа преработка се получава кокаин, който се явява най-популярния наркотик в света. Листата на коката са обявени извън  закона от Конвенцията на ООН за наркотическите средства от 1961 година.

Въпреки всичко, Боливия, където отглеждането на листа от кока за религиозни и медицински цели е разрешено и лицензирано , успя да се сдобие с изключително права в тази посока. Все-пак тя е принудена  под натиска на международните  инстанции да въведе ограничения за площта на кока плантациите.

Моралес  е първия индианец на поста президент на Боливия. Той  активно поддържа  традиционното използване на кокаиновите храсти и производството на продукти  на основата на кока, още повече, че в миналото сам той е бил фермер и представлява интересите на профсъюза на фермерите отглеждащи кока.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини