На Сирни Заговезни в Белица организират конкурс "Нащо гаро най-големо"

Снимка: Община Белица
Снимка: Община Белица

За втора поредна година Община Белица организира конкурса „Нащо гаро най-големо”. Празникът е на 26 февруари, когато се отбелязва Неделя Сиропустна или Сирни Заговезни, както е ивестен в народния календар. От следващия ден започва Великият пост.

Журито, определено от кмета на община Белица Радослав Ревански, ще отличи майсторите на най-голямото еко гаро. Отличие ще има и за създателите на най най-високото и зрелищно гаро. За целта община Белица е осигурила парични награди.

В 16.00 ч. журито най-напред ще посети всеки квартал за оглед и измерване на" гарото". В 19.30 ч. ще посети кварталите на Белица, където ще награди победителите в конкурса "Нащо гаро, най-големо" .

Всяка година на Сирни Заговезни, Прощалната неделя преди Великия пост, в Белица се палят огньове „гаро”. Подготовката за „гарото” е емоционална, преминаваща в трескава надпревара за организиране и натрупване на най-голяма клада „гаро” от хвойна в най-високите части на кварталите в града. Обикновено подготовката трае няколко дни преди „прощалната неделя” в която се включват най-младите и най-яките мъже.

През деня на Сирни Заговезни младите мъже на Белица отиват по квартали, за да оформят събраната от тях хвойна. Хвойната се натрупва на големи купи (гарота) в 6-те квартала на Белица като целта е купата да бъде най-голяма и висока. След сутрешната литургия се ходи у роднини за прошка. Вечерта се палят „гаротата” които осветяват целият град.

Строежът на гарото не е лесна работа. Реденето е майсторлък, който се предава от поколение на поколение. Трябва така да се нареди хвойната, че да не падне когато се запали, пламъкът да се издигне нависоко и гарото да гори равномерно. То трябва да е най-голямото, да даде най-високия пламък и да гори най-дълго. Някога е падало голямо надлъгване – всяка махала е правила малка и голяма клада. С малката подлъгвали другите да запалят своето голямо гаро. Така тяхната клада горяла по-дълго. Духът на надпреварата в Белица се е запазил и до днес.

Кулминацията настъпва край огромния запален огън. Всички хора, и християни, и мюсюлмани, са добре дошли край него. Веселието е в разгара си. Ехти музика, а край масите и скарите се лее червено вино и ракия, извива се хоро. По стар обичай хората се прощават пред пламъците на големия огън.

Запалването на ”гарото” в Белица е характерен обичай, свързан с вярванията, че колкото е по голям огънят и колкото е по-светло озаряването му, толкова годината ще е защитена от градушки и ще бъде плодородна. С огъня се гони злото, а когато пламъците станат по-малки, младите момци прескачат „гарото” за да са силни и здрави през годината. Победителите на най-голямата клада емоционално изричат „Нащо гаро, най-големо”.

На Сирни Заговезни е прието да се извършва и обичаят „амкане“. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година. На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-възрастните роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Прости!“, „Простено да ти е !!!“ е задължителният отговор. Затова празникът в Белица се нарича Прошка.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини