С вино и народни хора празнуват Трифон Зарезан в Тешово

Снимки: Село Тешово
Снимки: Село Тешово

С много вино, тежки трапези и народни хора отбелязаха празника Трифон Зарезан в хаджидимовското село Тешово. Китното селце е разположено в Южен Пирин, в източното подножие на връх Свети Петър, а жителите му отдавна се славят със своята сърдечност и родолюбие. Ритуалът, посветен на божествената напитка, започна с водосвет и наздравица за здраве и богата реколта.

Трифон Зарезан заряза лозята и поля с червено вино за здраве и берекет. Празникът продължи с пищно шествие по улиците на Тешово. След това тържеството се пренесе на площада, пред прочутия църковен храм „Свети Димитър“, който е гордост за местните жители и е с важна историческа и архитектурна стойност.

За създаването на празничната атмосфера за тешовалии и техните гости се бяха погрижили кметският наместник Иван Крушовски и членовете на църковното настоятелство. Възрастните баби и дядовци се радваха на внуци и деца, които играеха край тях на хорото. До късни доби в село Тешово се лееше от божествения еликсир. В кристално чистия въздух се носеше аромат на домашно приготвени питки, ястия и скара, а от богато отрупаните трапези се чуваха възгласите от наздравиците. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини