Симеон Караколев: И това доживяхме - преди Великден българско агнешко има само в четири вериги!

В навечерието на Великден българско агнешко има само в четири вериги, алармира във Фейсбук Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той придружава публикацията си със снимки. И обръща внимание, че повечето големи вериги са предпочели да внесат агнешко от съседни държави, като Румъния и Северна Македония.
Родният производител и животновъд е изместен, пренебрегнат, оставен сам да се бори, възмущава се Караколев. И допълва: "Разбираме сега защо големите вериги не се включват в инициативата “Великденска кошница”…Ами, те просто не продават българско агнешко.
Това не е просто пазарна логика. Това е избор на приоритети."
Ето и пълния текст на публикацията му:
И това доживяхме…
В София, в навечерието на Великден, при случаен избор, българско агнешко месо успях да намеря само в четири вериги – Фантастико, Про Маркет, Метро и Дар.
Всички останали големи магазини са предпочели внос:
Лидл – от Румъния
Кауфланд – от Северна Македония
Била – отново Румъния
Т Маркет – веднъж замразено месо от Нова Зеландия (без яснота кога точно е било замразено).
Цените на българското агнешко са напълно достъпни (на снимките може да видите всички цени). Качеството – проверено. Произходът – ясен. И въпреки това, родният производител и животновъд е изместен, пренебрегнат, оставен сам да се бори. А той е единственият, който може да гарантира, че това, което ще сложим на трапезата си, е прясно, чисто, с ясен произход и дата на клане и отгледано с грижа.
Разбираме сега защо големите вериги не се включват в инициативата “Великденска кошница”…Ами, те просто не продават българско агнешко. Това не е просто пазарна логика. Това е избор на приоритети. В нормалните, успешни икономики родното стои на първо място. Там има здравословна доза икономически шовинизъм, в който няма нищо лошо – напротив. Той защитава националното производство, пази работни места, пази традициите и вкуса, който изгражда идентичността на една нация. Има моменти, в които печалбата трябва да отстъпи пред отговорността.
Да дадеш рафт и място на българското агнешко точно преди Великден – това не е просто “доставяне на продукт”. Това е уважение към българина, към домакинствата, към потребителите, към цял един сектор, който оцелява въпреки всичко. Нека не позволяваме родната храна да стане екзотика, а българският животновъд – ненужен.
Имаме избор. И той започва от рафта в магазина.
P.S. Прилагам скрийншот от Регламент (ЕС) 1169/2011 – Приложение X, точка 3 и Приложение III, точка 6, за да е ясно веднъж завинаги, че БАБХ нямат право да подвеждат обществото, твърдейки, че няма изискване за изписване на датата на първото замразяване на месо.

Експерти от Унгария и Словения обмениха опит с ЮЗДП и ДГС-Благоевград
