Шест компании обмислят над 200 млн. лв. инвестиции в Свищов

Шест компании обмислят над 200 млн. лв. инвестиции в Свищов

Инвестиции за над 200 млн. лв. в бъдещия индустриален парк в Свищов планират шест компании. Те са заявили инвестиционен интерес, на база на който бъдещата зона бе включена като един от 11-те проекта, чието изграждане се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост.

Предвижда се шестте компании, с които са сключени меморандуми за сътрудничество, да изградят производствени предприятия в парка до 30 юни 2026 г., като разкрият близо 1900 нови работни места. Това посочва Министерство на иновациите и растежа, което отговаряше за програмата. От там допълват, че инвестиционен интерес към зоната има и от други компании.

Кои са потенциалните инвеститори?

Най-големият инвестиционен интерес е от турската Arslan Makina Dokum, която е основана през 1971 г. и изработва алуминиеви изделия за автомобилната индустрия и леката промишленост. Идеята ѝ е да инвестира 30 млн. евро в Свищов и да разкрие 750 работни места. Компанията е изцяло експортно ориентирана, а в името на скъсяването на веригата на доставките тя е изразила желание да си партнира и с други две от компаниите с интерес към инвестиции в бъдещия парк – италианските Fraver и Natural point.

Италианският производител на промишлени конструкции за машиностроителната индустрия Fraver обмисля да инвестира 20 млн. евро и да разкрие 220 нови работни места. Natural point пък ще предвижда инвестиция за 15 млн. евро в производство на метални крепежни елементи и разкриване на 200 нови работни места.

Другите потенциални инвеститори включват италианската Vento, която разкрива 280 нови работни места с инвестиция за 22 млн. евро в производство на хотелско оборудване за туристическата индустрия. Производство на детско облекло за модната индустрия пък обмисля да разкрие Amraa consulting като вложи 28 млн. евро.

Към бъдещия индустриален парк има интерес и от български предприемач. Варненската „Лидер строй монтаж“ планира да инвестира в производство на метални профили и конструкции за промишлени сгради и съоръжения. Към момента тя има производствена база в Павликени.

За парка

Изграждането на новия индустриален парк започна в края на месец май. Инвеститор в него е общината, която получава 27 млн. лв. европейско финансиране за него.

 Източник: Economic.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини