Ерих Мария Ремарк: Човекът е лош, но обича доброто, ако го върши друг

Ерих Мария Ремарк
Ерих Мария Ремарк

Неговите книги не те оставят безразличен. Нещо повече - хващат те за гърлото или за сърцето с разтърсващите си истории. Авторът им Ерих Паул Ремарк е роден на 22 юни 1898 година в Оснабрюк, Германия. Баща му Петер Франц Ремарк е книговезец, а майка му Анна Мария Щалкнехт-Ремарк – домакиня. И двамата са с френски корени. В литературната си дейност използва псевдонима Ерих Мария Ремарк. От малък се влюбва в свиренето на пиано и книгите. Първите си литературни опити прави още шестнадесетгодишен – пише няколко есета, стихотворения и началото на роман, на бъдещия "Мансардата на бляновете".

"Триумфалната арка", "Нощ в Лисабон", "Време да се живее и време да се мре", "Врагът", "Черният обелиск", "На западният фронт нищо ново". Това е само част от творчеството на големия писател Ерих Мария Ремарк. Той е автор на едни от най-известните антивоенни романи – "На Западния фронт нищо ново", който публично е изгорен от нацистите през 1933 г., което принуждава писателя да емигрира в САЩ.

Други известни романи на Ремарк са "Трима другари", "Искрица живот", "Живот назаем/Небето няма любимци" и посмъртно публикуваният "Сенки в рая".

Романите на Ерих Мария Ремарк са преведени на над 60 езика. Изключтелният писател умира на днешната дата през 1970 година в Локарно, Швейцария.

Предлагаме ви част от любимите ни цитати на Ремарк:

"Това, което човек не може да получи, винаги изглежда по-хубаво от онова, което има. В това се крие романтиката и идиотщината на човешкия живот. Наздраве!" 

"Скромността и верността към дълга биват възнаграждавани само в романите. В живота такива хора биват използвани, а после ги изтласкват настрана." 

"Днешните правила повеляват да се взема от живота колкото се може повече. А как ще го направиш, това си е лично твоя работа."

"Спомените ни състаряват. Тайната на вечната младост е в умението да се забравя."

"Съвестта обикновено измъчва не тези, които са виновни."

"Всичко, което може да се уреди с пари, е евтино."

"Героите трябва да умират. Ако останат живи, те стават най-скучните хора на света."

"Човекът е лош, но обича доброто, ако го върши друг."

"Да се родиш глупав не е срамно, срамно е само да умреш глупав."

"Няма по-чужд човек на света от този, в когото си бил влюбен."

"Любовта заслепява мъжа и прави жената по-зорка."

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини