Над 150 фирми в света произвеждат лабораторно месо

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Повече от 150 стартиращи фирми в света преследват амбициозна цел: месо, което не изисква отглеждане и убиване на животни, което е достъпно и има вкус и усещане като месото, което ядем сега. Те са част от млада индустрия, чиято цел е да използва клетъчната биология, за да намали въздействието върху околната среда на непрекъснато нарастващото търсене на месо в света и да промени глобалното производство на протеини по начина, по който електрическите автомобили разтърсват автомобилната индустрия, пише АП.

„Ние сме пристрастени към месото като вид. Това е част от нашата еволюция. Това е част от нашата култура“, каза основателят на Believer Яков Нахмиас, чиято страна, Израел, е индустриален център заедно с Калифорния и Сингапур. Но „мислехме по-скоро за количеството, отколкото за околната среда, отколкото за устойчивостта.“

Компаниите, произвеждащи така нареченото култивирано месо, се опитват да се разширят бързо – партнират си с традиционни компании за месо, привличат все повече и повече инвеститори и прокарват основите на нови производствени съоръжения в САЩ и другаде.

Лабораторното месо обаче е твърде скъпо за производство. Има научни предизвикателства, като например да научите как да имитирате сложната структура на пържолата. Държавното регулиране е друга пречка. Само Сингапур и САЩ позволяват продажба на култивирано месо.

И докато много хора, които са го опитвали, казват, че им харесва, други намират идеята за неприятна. Скорошно проучване на Центъра за изследване на обществените въпроси на Асошиейтед прес и NORC установи, че половината от хората в САЩ едва ли биха го опитали. Мнозинството от анкетираните признават, че идеята им звучи странно.

Дори 10-годишният Орен, син на Яков Намиас, казва, че ще яде само традиционно месо. „Чувствам се зле“ за животните, каза той, „но те са вкусни!“

Надеждата е, че култивираното месо може някой ден да намали въздействието на животновъдството върху околната среда. Стартиращите фирми успяха да направят месо. Сега те работят за увеличаване на мащаба, по-ниски цени и подобряване на рецептите.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини