Разбиха банда за трафик на мигранти от Турция към Югозападна Европа

Снимка: МВР
Снимка: МВР

Осем мъже са арестувани за участие в престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към Югозападна Европа, съобщават от МВР. В престъпната схема участвали общо десет души, двама от които са обявени за издирване. На всички са повдигнати обвинения. Извършени са множество претърсвания и изземвания.

Операцията е проведена вчера от служители на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност” и Главна дирекция „Гранична полиция”, подкрепени от Европол.

Разследването, в което са участвали също така гръцки и румънски полицаи, е проведено в рамките на регионална оперативна група. Тя е създадена за разследване на мрежи за контрабанда на мигранти, използващи България като транзитна страна.

Разследването е започнало в началото на 2023 г., когато българските власти са открили мигранти, превозени нелегално от престъпната мрежа. Било установено, че заподозрените шофьори – български, румънски и сирийски граждани, са координирали дейностите по контрабанда, като същевременно са поддържали контакти с контрабандисти в Турция и Гърция, както и в други страни по маршрута.

Според данните към момента тяхната задача е била да транспортират мигранти от турско-българската граница до места за настаняване в района на София, откъдето след кратък престой да ги отведат до българо-сръбската граница. За „услугата“ мигрантите трябвало да депозират от 3000 до 5000 евро в Истанбул преди да бъдат прекарани през зелената граница между Турция и България. Транспортирането се е осъществявало с коли, микробуси и дори камиони. За да увеличат максимално печалбите си, в единия от случаите бил засечен камион със 150 мигранти, управляван с висока скорост с риск за пътниците и за пешеходците.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини