Елена Йончева се срещна в Йемен с отвлечените български моряци

Снимка: Фейсбук/Елена Йончева
Снимка: Фейсбук/Елена Йончева

Евродепутатът Елена Йончева се срещна с двамата български моряци от кораба "Галакси Лийдър", става ясно от прессъобщение разпространено до медиите. Капитанът и старши помощник-капитанът на кораба Galaxy Leader Любомир Чанев и Данаил Веселинов са при хутите вече десет месеца. Йончева публикува и видео в официалния си профил във "Фейсбук".

"След дълго пътуване от столицата Сана’а до пристанищния град Ходейда днес успях да се видя с двамата българи. Срещнахме се извън кораба, в помещение, избрано от хутите с оглед на сигурността. С нас беше и Абдулила Хаджер, съветник по външнополитическите въпроси на президента. Той ни увери, че аргументите и призивите за разрешаване на ситуацията, които изтъкнах, се чуват, приемат се сериозно и се обмисля скорошно освобождаване", разказа евродепутатът Елена Йончева от Йемен, където се намира, за да види Любомир Чанев и Данаил Веселинов, които са при хутите от месец ноември 2023 година, а днес се навършват точно десет месеца оттогава. 

"Опитах се да вдъхна надежда на Любомир и Данаил като им казах, че макар все още да не са се прибрали в България, България успя да дойде при тях. Роднините ме помолиха да ги прегърна от тяхно име. Няма как да скрия думите им, че са отчаяни и се чувстват забравени. Това личеше и по емоционалната им реакция. Уверих ги, че правя всичко възможно да се прибера у дома заедно с тях", сподели още тя.  

"Възможността да ги видя е в резултат от вчерашната среща с министъра на външните работи на Сана Джамал Амер, както и с неговия заместник Абдул Уахед Абу Рас. Отправих молба за среща с президента на Върховния политически съвет Махди Ал-Машат, каза Елена Йончева. "Още веднъж искам да подчертая, че това е хуманитарна мисия", уточни евродепутатът.

Елена Йончева изрази надежда посещението й да покаже ангажираността на българското общество към случая и да доведе до скорошното освобождаване на двамата българи.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини