24 партии и 9 коалиции ще се борят за доверието на избирателите на 27 октомври

24 партии и 9 коалиции ще се борят за доверието на избирателите на 27 октомври

Подготовката на изборите протича нормално и в срок. Това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. Регистрирани за участие във вота са 24 партии и 9 коалиции. Регистрацията на една коалиция е заличена заради непълна подписка. 

На предходните избори през юни са били регистрирани 20 партии и 11 коалиции, а за вота през април 2023 година - 14 партии и 7 коалиции.

До 24 септември има срок, в който регистрирани партии и коалиции могат да подадат заявление за заличаване на регистрацията им. „До този срок има възможност да бъдат заличени тези регистрации, особено ако някоя партия, регистрирана за самостоятелно участие, реши да се включи в коалиция. До 21 септември има възможност за промяна в съставите на коалициите и в наименованието им”, уточни Матева.

От насрочването на изборите до момента срещу решения на ЦИК са подадени 11 жалби. Решенията на Комисията по 9 от тях са потвърдени от Върховния административен съд. Едно решение – за регистрация на коалиция, е отменено.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини