С родова среща в Обидим отбелязаха 121 години от Илинденската епопея

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

На всеки пет години кметството на село Обидим, община Банско, организира събор, на който се събират стотици жители и хора с родови корени от красивото високопланинско село. На поредната родова среща бяха поканени и много гости. Да почетат празника на селото дойдоха кметът на община Банско Стойчо Баненски, кметовете и кметските наместници на селищата в община Банско.

Днес сме се събрали за дванайсети път тук - на поляната в м.“Св.св.Кирил и Методий“, за да почетем нашите корени, да си спомним за предците ни и да укрепим връзките помежду си, с вълнение се обърна към хората Марияна Парлапанова, кметски наместник на Обидим.

Всички, които са свързани с Обидим, очакват с нетърпение всеки събор, за да се срещнат с близки и далечни роднини, да споделят спомени, истории и радости. Родовата среща се провежда на всеки пет години след първия събор през 1968 година.

В приветствието си към празнуващите, кметът Стойчо Баненски припомни, че съборът съвпада с честването на 121-та годишнина от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, а село Обидим има своя героична страница в историята на въстанието. Това е боят при Обидим - сражение между обединени чети на ВМРО с османски войски, провело се през септември 1903. След потушаването на въстанието селото е подложено на наказателни акции, при които къщите са опожарени, а населението – подложено на жестоки репресии. Въпреки това духът на съпротивата и стремежът за свобода остават живи сред местните жители.

Ето заради такива предци имате основание да се гордеете и причина да искате Обидим да се възроди и да бъде привлекателно място за постоянно живеене или за почивка през свободните дни, подчерта в приветствието си Стойчо Баненски.

За доброто настроение и празничната атмосфера принос имаше отличната организация и подготовка и противопожарните мерки, предприети от РСПБЗН, полицията, горските стопанства в гр. Добринище и с. Места и Доброволното противопожарно формирование „Банскалии“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини