Македонски интелектуалци на посещение в България

Македонски интелектуалци на посещение в България

По време на успешното работно посещение в София, ръководството на „Сдружението за Македонско – Българско Приятелство” проведе среща с ръководството на Софийска Областна администрация , като срещата бе с  Областният  управител - Живка Първанова, заместник-областните управители Петър Харалампиев и Томи Николов.
На срещата стана дума за теми от взаимен интерес, като се коментира проект с който членове на МБП да бъдат стажанти в Областната администрация в София.
Целта е членове на МБП да получат възможност да се запознаят с опита в управлението на проекти в интерес на гражданите, в рамките на една сложна система, каквато е Областната администрация на София. "Сдружението МБП има приятел в лицето на Областната администрация София", се каза от страна на Областния управител.
На срещата се обсъдиха и още възможни съвместни инициативи за бъдеще, и в други  области, които биха били мост на приятелство между двете страни. От Областната администрация на София изразиха готовност изцяло да споделят своя опит при кандидатстване за субсидии от европейските фондове. По-специално е посочено, че студентите са целева група, която бързо и най-лесно може да използва многобройните проекти, които са на разположение от Европейския съюз.
В края на срещата, от администрацията отправиха послание към всички граждани на Македония, в което се каза ,че който има някаква нужда от помощта на Софийската администрация, то вратите на администрацията са широко отворени за сътрудничество.
СМПБ чрез Петар Колев изрази изключителна благодарност за досегашната дейност между Софийската Областна управа и СМБП, както и за възможността тази среща да се осъществи и по-специално на зам. областния управител Петър Харалампиев в чието лице Сдружението вижда добър и верен приятел.  

Делегация на СМБП, проведе среща и с евродепутата  Ангел Джамбазки. На срещата се говори повече за актуалните въпроси между Република Македония и България, като  фокусът бе към възможността за засилване на сътрудничеството.
В началото на срещата,  вицепрезидента на СМБП, Георги Трендафилов и генералния секретар Димче Петкоски запознаха Джамбазки с промените в организационната структура на Сдружението, които станаха при последното събрание. Също така накратко бяха представени плановете и програмата за следващия календарен период.
Джамбазки от своя страна изрази готовност да помага за развитието и по-нататъшното утвърждаване на МБП. От срещата се получи и конкретна идея в следващия период членове на Сдружението да са на стаж в Европейския парламент, отблизо да се запознаят с начина на функциониране на институцията, както и да се възползват от престоя си в ЕП за разширяване на международните контакти на СМБП. В тази насока, още на самата среща бе договорено скоро да бъде публикуван публичен обява за всички заинтересовани.
Освен това, Джамбазки отправи покана до ръководството на Сдружението за МБП да осъществи официално посещение в Брюксел, в което отново ще бъдат представени  съвместните усилия за приобщаване към европейските ценности, които са една от основните задачи на Сдружението в Македония. Същевременно Джамбазки обяви, че по негова инициатива,  скоро на посещение в Скопие ще пристигне делегация от евродепутати ,които от първа ръка да се запознаят с дейността на СМБП.
По отношение на международното сътрудничество, Джамабзки  лично се ангажира да актуализира въпроса за средствата, които стоят на разположение на Македония от ИПП(Инструментът за предприсъединителна помощ) фондове за инфраструктурни проекти, които неотдавна бяха блокирани заради разследване. Още повече, че с тях директно се застраши изграждането на жп линията България-Македония и изграждането на пътя до ГКПП „Деве баир”, който е част от международния коридор номер 8.
На срещата се обмениха и мнения за настоящата политическа ситуация в Македония, която произлезе след изборите на 11 декември 2016 година. Ангел Джамбазки посочи ,че следи отблизо развитието на ситуацията , както и лично е наблюдавал изборния процес като част от наблюдателна мисия на ЕП.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини